BiHSportSvijetVijesti

Danas počinje Evropsko prvenstvo u rukometu, na startu pada rekord po broju gledalaca

Evropsko prvenstvo za rukometaše počinje danas, kada će biti odigrani susreti 1. kola grupe A, a utakmice će se igrati na fudbalskom stadionu.

Utakmicom otvaranja Evropskog rukometnog prvenstva bit će ispisana historija. Uvodne utakmice grupe A u kojoj igraju domaćin Njemačka, višestruki evropski, svjetski i olimpijski prvaci Francuska, Sjeverna Makedonija i Švicarska igraju danas pred više od 50.000 ljudi u Merkur Spiel areni, fudbalskom stadionu.

Merkur Spiel arena pretvorena je u rukometnu pozornicu. Teren okružuje 50.000 mjesta za navijače, a svako je prodano već odavno prije početka Eura. Prethodni rekord posjećenosti za rukomet također je postavljen na njemačkom fudbalskom stadionu: 44.189 navijača gledalo je utakmicu Bundeslige Rhein-Neckar Löwen protiv HSV Hamburga 6. septembra 2014. na Danu rukometa u Frankfurtu. U međuvremenu je rekord postavljen u Danskoj, gdje je 2011. u Kopenhagenu odigrano finale prvenstva između Kopenhagena i Bjerringbra pred 36.651 gledaocem.

Inače, Olimpijske igre postavile su i impresivan svjetski rekord gledanosti od 1996. godine. Prema podacima IHF-a, 35.000 gledalaca pratilo je muško finale između Hrvatske i Španije u Georgia Domeu u Atlanti. Vrijednost koja je tada premašena prvo u Kopenhagenu, potom u Frankfurtu i sada u Düsseldorfu.

Napomenimo i kako se ovaj rekord odnosi samo na dvoranski rukomet, budući da je njegov prethodnik, rukomet na travi, bio igran na terenima fudbalskih stadiona pa je kroz historiju imao i utakmice s 93.000 gledalaca.

Inače, u Njemačku je stigla i reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja sutra od 20.30 sati protiv Švedske otvara Euro.

Parovi 1. kola Evropskog prvenstva, grupa A, danas: Francuska – S. Makedonija (18 sati), Njemačka – Švicarska (20.30).

Slični članci

Back to top button