BiHCrna hronikaDruštvoHercegovinaVijesti

RAZOČARENJE U INSTITUCIJE: Ispovijest oca djevojčice koju su slatkišima mamili u kombi u Mostaru

Za ‘Dnevni avaz’ iz Tužilaštva Hercegovačko – neretvanskog kantona (HNK) potvrđeno je da je Dalibor Komjenović (50) iz Laktaša, optužen da je počinio kazneno djelo ‘Protupravno oduzimanje slobode u pokušaju’, sklopio sporazum o priznanju krivice, a prema kojem je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od samo četiri mjeseca.

Iako mu je sudskim rješenjem, a na prijedlog Kantonalnog tužilaštva, produžen pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne, a u kojem se nalazi od 12. septembra, budući da će mu se u kaznu uračunati vrijeme koje je proveo kao pritvoren, on će uskoro biti slobodan.

On je u mostarskom prigradskom naselju Vrapčići u večernjim satima 12. septembra 2023. godine s još jednom, njemu poznatom osobom, u kombi pokušao namamiti 9-godišnjakinju nudeći joj slatkiše. Nakon što je ovaj slučaj prijavljen policiji, nedugo poslije toga kombi je zaustavljen i Komjenović je priveden. Druga osoba iz kombija je izašla prije nego ga je policija zaustavila.

Tim povodom razgovarali smo s ocem djevojčice koji je s ogorčenjem saznao vijest da bi se Komjenović uskoro mogao naći na slobodi, te se nerado sjeća događaja koji je, hvala Bogu, prošao bez posljedica po djevojčicu.

“Dvije muške osobe su tog dana došle kombijem iza osnovne škole u Vrapčićima i to na dio gdje nema videonadzora i pokušali su slatkišima namamiti moju maloljetnu kćer. Uvjeren sam da je neko s tog područja uputio tu dvojicu koji su kombijem došli, jer su oni iz sasvim druge sredine, bar jedan od njih koji je uhapšen i već se nekoliko mjeseci nalazi u pritvoru.

U trenutku kada su je pokušali namamiti u kombi, kćer je uzela kamen i pogodila točak kombija, te se udaljila u park kod škole jer tu postoji videonadzor. U slučaju da joj pokušaju nešto uraditi, kamera bi ih snimila i brže bi se došlo do njih.

Odmah po saznanju obratili smo se policiji, to jest Policijskoj stanici Mostar – Sjever koji su prvo pogriješili u zapisniku jer su naveli krivo ime djevojčice, ali je kasnije to ispravljeno jer je porodica na to reagovala.

Nedugo nakon događaja, policija je privela jednog od dvojice muškaraca. Drugi je negdje usput izašao, imaju je masku i kačket na glavi. Policajci su pronašli i garderobu, jer su se ta dva muškarca presvukli kada su se počeli udaljavati od škole.

Moja kćer je dala detaljan opis muškaraca, kako policiji tako i u Tužilaštvu. Ispitana je do u detalje, tako da su bili sigurni da je privedena osoba jedan od te dvojice koji su bili kod škole u kombiju. Kada je došlo do prepoznavanja, ona je odmah prepoznala tog muškarca koji je priveden, jer su izveli u posebnu prostoriju njih nekoliko.

U ovom slučaju, policija je uradila svoj posao i svaka im čast, ali sam razočaran u zakone, državu i Sud. Pogotovo, ako se dogodi da puste takvu osobu kao što je Dalibor Komjenović koji će vjerojatno pokušati opet isto, ako ne ovdje onda u nekom drugom gradu.

Čovjek odnese metar drva iz šume kako bi ugrijao porodicu i koji jedva spaja kraj s krajem i dobije nekoliko mjeseci zatvorske kazne, a neko udari ili pregazi autom čovjeka i dobije blagu novčanu kaznu i uslovnu kaznu. Ili kao što je ovaj moj slučaj. Hvala Bogu, nije se dogodilo ono najgore, ali da jest, ne znam šta bi bilo. Vjerujem da bi bila kazna blaga”, rekao je otac djevojčice Halil Nuhanović za Hercegovina.info.

Pitali smo ga je li događaj ostavio neke posljedice na dijete, rekao je: “Nije na dijete, ona je super. Ali je ostavilo posljedice na porodicu. To je šok za sve nas”.

“Jako sam ogorčen i razočaran u zakone naše zemlje koji evo, može se reći, ‘nagrađuju’ osobe koje pokušavaju ili urade nešto ovakvo. Zna se da je bijeli kombi iz kojeg su mamili djecu slatkišima viđen na različitim lokacijama, i u Čapljini, i na području Mostara i drugih mjesta”, izjavio je Nuhanović za Hercegovina.info.

Pitali smo ga i jesu li nadležni organi išta spominjali može li se Komjenović dovesti u vezu s nedavno privedenim Tosumom i prije njega privedenim Veledarom, Nuhanović je rekao kako mu niko ništa konkretno nije spominjao. “Iz Tužilaštva su mi samo rekli da ima toga koliko hoćeš, ali da se nažalost ne prijavljuje. Želim da se priča o ovim situacijama i da javnost što više zna s kakvim ljudima živimo, a ne da se gura pod tepih i da se zataškava.

Takve osobe će pokušati namamiti nečije drugo dijete ili mu, ne daj Bože, uraditi nešto i ko zna koliko je djevojčica već bilo žrtva ovih i ovakvih ljudi. Nejasne su mi institucije i zakoni da se mogu s takvim likovima nagoditi. Danas – sutra žrtva može biti i njihovo dijete (uposlenih u institucijama op.a.)”.

“Već sam išao dva puta u Tužilaštvo, išao sam sam, a išao sam i s kćerkom. Trebali smo još jednom, ali eto nisam bio pozvan. Zašto? Ne znam”, kazao je za Hercegovina.info Halil Nuhanović.

Slični članci

Back to top button