Crna hronikaDruštvoKonjicMagazinVijestiZanimljivosti

VANDALIZAM Konjičani, budimo čuvari svog grada!

Konjičani, budimo čuvari svog grada!

Građani Konjica, budimo čuvari, ne rušitelji! Dovoljno je!

Novogodišnja noć nije bila samo o proslavi, već i o pirovanju nad tek postavljenim kontejnerima.

Dok gradska uprava gradi parkove, mi ih razaramo. Dok asfaltiraju ceste, mi lomimo znakove. Dok sade drveće, mi im režemo “grla”.

Nova godina nije počelo vatrometom i poljupcima, nego pljuvanjem na trud i novac svih nas.

Pitamo se, kome smetaju ljepši Konjic i ugodniji život?

Kome smetaju dječiji parkovi, sportski tereni i moderni kontejneri?

Zar nama, Konjičanima, smeta da nam bude lijepo? Ili smo se toliko navikli na sivilo, da nam boje i napredak bodu oči?

Kome smeta park za djecu? Zaboravismo kako smo i mi tamo skakali?

Ko mrzi terene za sport? Zar nam treba samo kafa u Suhom Dolu?

Zašto sječemo sadnice?

Imamo li oči da vidimo? Imamo li srce da osjetimo?

Ovo nije vandalizam, ovo je samouništenje! Nije samo imovina uništena, nego i naša budućnost. Grade, a mi rušimo. Nastoje, a mi sabotiramo. Kako da svi zajedno “letimo”, kad sami sebi “krila režemo”?

Neka nas stid proguta! Probudimo se i budimo čuvari Konjica, ne njegovi krvnici! Ukažimo prstom na one koji smatraju da je tuđe njihovo, a javno dobro ničije. Neka se plaše odgovornosti za pljačku života svog grada.

Budimo primjer, ne sramota! Čuvanje društvene imovine nije kazna, već obaveza. Bezobrazno ponašanje nije samo ružno, već i protivzakonito. I čeka nas zaslužena kazna.

Nećemo dozvoliti da nekoliko nesavjesnih pojedinaca uništi trud i sredstva uložena u Konjic. Pojačavajmo nadzor, kažnjavajmo. A mi, građani, imajmo oči otvorene. Prijavimo rušitelje. Zadušimo bezobrazluk u samom korijenu!

Konjic zaslužuje bolje, a mi, Konjičani, možemo to postići. Zajedno. Ali samo ako čuvamo ono što je naše, i suprotstavljamo se onima koji nam žele uzeti ljepšu budućnost.

Nadzorom i kaznama moramo, ali prvo sviješću i moralom! Budimo Konjičani, a ne barbari! Neka ova poruka bude grom koji će razbuditi one u snu mržnje i nezainteresiranosti. Samo zajedno, čistih ruku i plemenitih srca, možemo izgraditi Konjic i zato ne budimo samo građani, budimo čuvari našeg prelijepog grada!

Slični članci

Back to top button