BiH

POLARNI TALAS SA SJEVERA STIŽE U BIH? KOLIKI ĆE MINUSI BITI I S KOLIKO SNIJEGA

U Bosni i Hercegovini je danas maksimalna temperatura 16 stepeni.

Međutim, do kada ćemo uživati u sunčanim danima i možemo li očekivati polarni talas sa sjevera, pitali smo poznatog bh. meteorologa Bakira Krajinovića. Otkrio nam je kada stiže prava zima u našu državu.

  • Kad su u pitanju vremenske prilike u Bosni i Hercegovini, prva prava zima piristiže nam uz hladnu masu sa sjevera Evrope i već od nedjelje mijenja temperaturni režim u BiH. Posljednjih 20 dana u našoj zemlji bilo je natprosječno toplo kao posljedica toplije zračne mase sa juga. Ovo što nam se približava sa sjevera evropskog kontinenta jeste hladnija zračna masa koja će drastično promijeniti temperaturni režim u Bosni i Hercegovini – rekao je Krajinović za Hayat.ba.

Otkriva nam da u nedjelju možemo očekivati niže vrijednosti temperatura zraka. Kako je rekao, u ponedjeljak, u jutarnjim satima, temperaturne vrijednosti koje možemo očekivati su od -6 do -2 stepena.

  • Na planinama i još nekoliko stepeni niže vrijednosti. U Hercegovini vrijednosti su od -1 do 4 stepena tokom jutarnjih sati. Što se tiče padavina, snijega će biti, ali malo. Neće biti u velikim količinama, ali dovoljno da se formira snježni pokrivač usljed niskih vrijednosti temperatura koje očekujemo. Od nedjelje, pa desetak dana, biće nešto niže vrijednosti temperatura zraka. Prava zima nam kuca na vrata i ne bi trebalo napraviti velike probleme. Ovo što nam pristiže je sve u granicama uobičajenog. Nije ništa pretjerano i nije ništa blizu onih ekstrema kakve smo mjerili u proteklih 135 godina, od kada postoje mjerenja. U gradskim sredinama, minimalne rekordne temperature se kreću od -29 do -26. Na vrhu Bjelašnice je izmjerena najniža vrijednost temperature za mjesec januar još davne 1905. godine, -33,6 stepeni Celzijusa – govori Krajinović.

Naglašava da ovo što nam pristiže sa sjevera Evrope uz hladniju zračnu masu je nešto uobičajeno za naše klimatske uslove.

  • Dakle, vrijednosti temperatura su od -6 do -2 u gradskim sredinama, a na planinama nekoliko stepeni niže. Snježni prekrivač neće biti pretjerano visok, ali će biti snijega narednih dana. To bi bio prvi hladniji i snježni talas koji će doći u BiH i pokazati kako zima treba da izgleda u našim krajevima – otkrio nam je Krajinović.

Hayat.ba

Slični članci

Back to top button