DruštvoHercegovinaKonjicPolitikaVijesti

Vlada HNK izdvaja sredstva za infrastrukturu, ekologiju i manifestacije

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je na 8. sjednici donijela značajne odluke o financiranju projekata iz oblasti turizma, zaštite okoliša i društvenih djelatnosti. Ukupno je izdvojeno oko 1,5 miliona KM za infrastrukturne turističke projekte, zaštitu životne sredine i organizaciju manifestacija u gradovima i općinama Kantona.

Podrška turizmu i ekologiji

  • Za infrastrukturne turističke projekte izdvojeno je 550.000 KM. Ova sredstva će doprinijeti razvoju turističke ponude i unapređenju usluga u Kantonu.
  • Za projekte zaštite okoliša dodijeljeno je 400.000 KM. Tim će sredstvima biti financirane aktivnosti i inicijative za očuvanje prirode i zaštitu životne sredine.
  • Za podršku organiziranju turističkih manifestacija u gradovima i općinama HNK-a izdvojeno je 300.000 KM. Ova sredstva će ojačati lokalne priredbe i promovirati turističke atrakcije Kantona.

Povećana podrška neprofitnim organizacijama

Vlada je donijela i odluku o unutrašnjoj preraspodjeli sredstava, kojom je povećana pozicija “Transfer neprofitnim organizacijama” za 200.000 KM. To će omogućiti dodatnu podršku udruženjima i NVO-ima koji doprinose unapređenju turističke ponude u Kantonu.

Ostale odluke Vlade

  • Vlada je usvojila i Informaciju o radu Inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša u 2023. godini, ističući značajno poboljšanje inspekcijskog nadzora i usklađivanje poslovanja subjekata s propisima.
  • Nastavljajući rješavanje pravomoćnih sudskih presuda, Vlada je pokrenula postupak za zaključivanje ugovora o vansudskoj nagodbi i isplatu potraživanja u iznosu od 517.138 KM.
  • Na prijedlog Ministarstva za pitanja boraca, odobreno je 18.800 KM za sufinansiranje upisa djece boračke populacije na visokoškolske ustanove u školskoj 2023./2024. godini.
  • Upravi za prognanike i izbjeglice dodijeljena su sredstva za program “Pomoć u održivom povratku”, a odobrena je i pomoć neprofitnim organizacijama u iznosu od 60.000 KM.

Ove odluke Vlade HNK-a pokazuju na konkretne mjere za podršku razvoju turizma, zaštiti životne sredine i drugim društveno značajnim djelatnostima. Izdvajanje financijskih sredstava i pojačana kontrola trebalo bi dati značajan doprinos unapređenju kvalitete života građana Kantona.

Slični članci

Back to top button