BiHCrna hronikaDruštvoHercegovinaVijesti

Određen pritvor Alminu Raoniću iz Sarajeva koji je u Mostaru bacao bombe i iznuđivao novac

U operativnoj akciji Federalne uprave policije (FUP) “Jaguar” koja je provedena 20. decembra uhapšen je Almin Raonić kojem je sada određen jednomjesečni pritvor.

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona Mostar, rješenjem Općinskog suda u Mostaru, određen je pritvor u trajanju od najduže mjesec dana, prema osumnjičenom Alminu Raoniću (1999.), sa prijavljenim prebivalištem u Općini Novi Grad Sarajevo.

Raoniću je određen pritvor zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo “Udruživanje radi činjenja kaznenih djela” u stjecaju sa kaznenim djelima “Izazivanje opće opasnosti”, “Teška tjelesna ozljeda”, “Iznuda” i “Ugrožavanje sigurnosti”.

Osumnjičenom Alminu Raoniću se stavlja na teret da se u vremenskom razdoblju od 29.10.2023.godine do 25.11.2023.godine, zajednički i dogovorno u sastavu grupe ljudi, sa Dž.O. iz Hadžića i njima poznatim osobama, udružio zbog činjenja gore navedenih kaznenih djela, a s ciljem da za sebe pribave protupravnu imovinsku korist i to na štetu imovine oštećenog I. Č., iz Mostara, pa su mu u više navrata prijetili da će napasti na njegov život i tijelo, te ga fizički napali i tjelesno ozlijedili, da bi jedne prilike bacili eksplozivnu napravu ispred kuće oštećenog, a sve u cilju iznude određenog novčanog iznosa od oštećenog, što je kod njega izazvalo strah za vlastitu sigurnost i sigurnost članova svoje obitelji.

Općinski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom Alminu Raoniću, iz razloga jer naročite okolnosti ukazuju da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače i iz razloga jer postoje naročite okolnosti koje opravdavaju strah da će ponoviti kaznena djela, a za ta kaznena djela može se izreći kazna zatvora u trajanju od tri godine ili teža kazna.

Tužilaštvo HNK, u saruradnji sa Federalnom upravom policije (FUP) nastavlja sa istražnim radnjama u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova kaznena djela, kao i otkrivanju drugih supočinitelja ovih kaznenih djela.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button