BiHDruštvoPrivredaVijesti

PRED GRAĐANIMA BIH NAJSKUPLJI NOVOGODIŠNJI PRAZNICI I SKROMNIJA BLAGDANSKA KORPA

Pred građanima Bosne i Hercegovine su zasigurno najskuplji novogodišnji praznici, kažu iz “Kluba potrošača” Tuzlanskog kantona te upozoravaju da cijena blagdanske potrošačke korpe nikad nije bila veća.

  • Inflatorni rast cijena, od početka pandemije, pojačan ratnim sukobom Rusija – Ukrajina, pa sada i sukobom Izrael – Palestina, zbog svjetske destabilizacije tržišta, finansijskog, energetskog, robnog, i posebno tržišta prehrambenih roba, postaje sve više neobuzdan, a u Evropi (koliko je nama poznato) zbog ‘dogmatskog’ slobodnog tržišta, teško je i poduzimati neke efektne mjere obuzdavanja robnih, finansijskih i inflatornih kretanja – rekla je Feni Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača “Klub potrošača” Tuzlanskog kantona.

Svjesni smo, dodaje, “da svakog dana izlazeći iz prodavaonica za istu sumu novca iznesemo sve manje i manje proizvoda koji su nam sve više samo oni neophodni”.

Bulić kaže i da će kod većine građana, kada se uzmu u obzir cijene i primanja, biti skromnija blagdanska korpa.

Pritom napominje da će se neki zadovoljiti s novogodišnjom večerom u krugu porodice do 100 KM (posebno ako im dođu djeca iz inozemstva), dok će neki potrošiti i cijelo malo bogatstvo u mondenskim zimovalištima i na ekskluzivnim destinacijama… Nažalost, ovih drugih vjerovatno je manje od 3 posto, a svi ostali (97 posto) imat će hljeb i kilogram-dva pečenja.

Kada su u pitanju žalbe potrošača i na što su se one u ovoj godini najviše odnosile, odgovara kako se, nažalost, potrošači ne žale na rast cijena.

  • Valjda se čudom čude i nisu sigurni trebaju li se žaliti danas ili sutra, prekosutra, jer znaju da će ih dočekati još i veće cijene – ističe ona. 

Kako naglašava, građani su se najviše žalili na kvalitetu usluga servisiranje kupljenih kućanskih aparata u garantnom roku te na prevare u elektronskim kupovinama i kupovinama na daljinu.

  • Uzrok je nepostojanje zakonskog okvira ili loš postojeći zakonski okvir – ocjenjuje Bulić.

(Fena)

Slični članci

Back to top button