BiHSport

ŠAMPIONI OBEĆANJA FSBiH na proljeće “aktivira” VAR, hoće li ga testirati u Posušju i(li) Konjicu?

Video Assistant Referee (VAR) tehnologija stiže u Bosnu i Hercegovinu! Epizoda broj 69…

Vico Zeljković, predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, svako malo slavodobitno najavljuje VAR. Od marta 2021. godine, otkako je postalo izvjesno da će postati predsjednik FSBiH. A šta je zapravo do sada urađeno konkretno?

Priče ćemo poredati hronološki, a sami procijenite koliko su ozbiljni u našem Savezu.

Za mjesec, krajem januara 2024. godine, navršit će se četiri godina kako je FSBiH krenuo u “akciju”. Tada (29. januar 2020. godine) su čelnici bh. kuće fudbala za projekt menadžera za implementaciju VAR sistema u PLBiH imenovali Elmira Pilava.

Godinu prije toga počelo je “skupljanja iskustva”, pa je 8. aprila 2019. godine delegacija predvođena Pilavom, čovjekom s najviše funkcija u Savezu, “po iskustvo” putovala u Zagreb.

Dvije godine kasnije (20. april 2021. godine) Pilav je novu ekipu “po iskustvo” odveo u Beograd. Od delegacije iz Zagreba “ispali” su Salem Prolić (penzionisan) i Ibrahim Hasanbegović (smijenjen iz Komiteta za sudije i suđenje FSBiH dolaskom Vice Zeljkovića na čelo Saveza), a koje su tada zamijenili Ognjen Valjić i Robert Zrilić.

I dok su direktori i menadžeri iz FSBiH putovali po komšiluku i trošili dnevnice, a Zeljković slavodobitno samo pričao “iz šupljeg u prazno”, za to vrijeme druge zemlje su radile konkretno. Tako je recimo na Kosovu ovaj posao završen u rekordnom roku od šest mjeseci…

Sada je opet aktivirana priča o VAR-u u BiH, a pojedini mediji najavili su kako bi na proljeće na terene u BiH trebala stići ova tehnologija, te da bi njeno testiranje trebalo biti obavljeno u drugom dijelu aktuelne sezone.

Naglašeno je kako još nije poznato na kojim stadionima i utakmicama bi se testirao u nastavku sezone, ali je zato podvučeno kako je najbitnije da VAR stiže u BiH, te da bi trebao pomoći sudijama kako bi lakše donosili odluke u spornim situacijama. Bojimo se samo da će zbog malverzacija u nekim situacijama VAR biti zloupotrebljen, a istovremeno se nadamo da neće biti tako…

I još jedno, vrlo važno pitanje, za stručnjake iz FSBiH – na kojim stadionima će biti testirana ova tehnologija? Da li na stadionima u Konjicu i(li) Posušju, koji zbog loših vremenskih prilika nisu imali uvjete da se na njima igraju pojedine utakmice (Igman – Tuzla City 2:0 i Široki Brijeg – Zrinjski 0:2).

Za početak, bilo bi bolje da su u rokovima završeni radovi na pojedinima stadionima gdje je postavljan hibridni teren. Da su poštovani rokovi, ne bismo došli u situaciju da pričamo o tome da li je u Konjicu i Posušju dovedena u pitanje regularnost takmičenja jer bi i Konjic i Posušje i Gabela…, na vrijeme dobili hibride. No, u FSBiH više vole pričati i obećavati nego raditi. Dolaskom Vice Zeljkovića na čelo FSBiH postali smo svjetski prvaci. Nažalost, ne u fudbalu, nego obećanjima!

FOTO: Screenshot/Arena Sport

Faktor

Slični članci

Back to top button