DruštvoHercegovinaVijesti

ZZO HNK: Donesen znatno uvećan Finansijski plan Zavoda za 2024. godinu

Članovi Upravnog vijeća su ZZO HNK-a, na danas održanoj sjednci, razmatrali i donijeli Finansijski plan za 2024. godinu, koji je predložen od strane direktorice Zavoda, mr. sc. Ane Vidačak, dr. med. Osim toga, razmatrani su i usvojeni Izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda za 2023. godinu (Rebalans II), 12 odluka, dva pravilnika, jednu smjernicu, te Plan javnih nabava, Plan rada Stručne službe Zavoda i Program rada Upravnog vijeća za 2024. godinu.

Upravno vijeće Zavoda razmatralo je i donijelo znatno uvećan Finansijski plan Zavoda za 2024. godinu u odnosu na 2023. godinu, gdje su sredstva primarno usmjerena na proširenje prava osiguranika. Ukupni iznos Finansijskog plana  Zavoda za 2024. godinu iznosi 198,458.000 KM.

Sredstva, osim na proširenje prava osiguranika,  planirana su i za ugovorne zdravstvene ustanove u HNK-a i to 15,000.000 KM za bolničku zdravstvenu zaštitu i 7,000.000 KM za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Članovi Upravnog vijeće Zavoda  razmatrali su i usvojili Izmjene i dopune Finansijskog plana za 2023. godinu (Rebalans II), u kome su planirani ukupni prihodi u iznosu od 191,094.000 KM.

Upravno vijeće Zavoda je razmatralo i donijelo Odluku o davanju saglasnosti za sklapanje Ugovora i Sporazuma o pružanju zdravstvene zaštite osiguranim osobama Zavoda van HNK-a za 2024. godinu i Odluku o izboru zdravstvenih ustanova s kojima će Zavod sklopiti ugovore o pružanju zdravstvenih usluga koje se finansiraju iz sredstava Zavoda za 2024.godinu u HNK-u.

Članovi Upravnog vijeća razmatrali su i usvojili Pravilnik o sufinansiranju/refundiranju troškova nabavke lijekova, medicinskih sredstava, specifičnih ortopedskih pomagala, testova i liječenja u inostranstvu, kojim se značajno proširuju prava osiguranih osoba Zavoda.

Razmatran je i usvojen  Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava osiguranih osoba Zavoda na medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju izvan HNK-a, kojim se, takođe, značajno proširuju i povećavaju prava osiguranika u dijelu uvođenja novih indikacija za medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju, kao i za kardiološku rehabilitaciju i za neuro rehabilitaciju kod odraslih i djece. Naime, prema dosadašnjem Pravilniku, djeca nisu  bila obuhvaćena, odnosno uvedena u ovu vrstu prava.

Upravno vijeće je razmatralo i donijelo Odluku o izmjenama Odluke o visini učešća Zavoda u troškovima nabavke ortopedskih i drugih pomagala, kojom se povećana visina učešća Zavoda za niz pomagala. Ukupno finansijsko povećanje sredstava na nivougodine iznosi 473.640 KM.

 „Na osnovu dostavljenih prijedloga ugovornih zdravstvenih ustanova, udruženja i osiguranika za proširenjem prava osiguranika i zaključaka s nedavno održanog sastanka s udruženjima, nadležne službe Zavoda izradile su prijedlog proširenja prava koji je sastavni dio Plana rada i  Finansijskog plana Zavoda za 2024. godinu, gdje su uzete u obzir stvarne potrebe osiguranika, jer je osiguranik/pacijent ključna karika u procesu realizovanja prava osiguranika unutar zdravstvenog suistema“, kazala je direktorica Vidačak.

Pored ovih dokumenata, Upravno vijeće usvojilo je Zaključak o prihvatanju Plana provođenja preporuka Ureda za reviziju institucija u F BiH o finansijskoj reviziji Zavoda za 2022. godinu, Programa rada Upravnog vijeća Zavoda za 2024.godinu i Odluku o visini cijene zdravstvene legitimacije, čija cijena i dalje iznosi 1 KM.

Usvojeni finansijski dokumenti Zavoda upućeni su u dalju proceduru na usvajanje prema Vladi HNKa (putem resornog ministra) i Skupštini HNK-a.

Slični članci

Back to top button