BiHBiznisDruštvoVijesti

U FBiH preko 240.000 radnika prima platu manju od 1.000 KM, fiskalni zakoni to mogu promijeniti

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić je rekao da je sasvim izvjesno da do kraja godine neće biti usvojeni fiskalni zakoni te od 1. januara ne možemo očekivati minimalac od 1.000 KM u FBiH.

Predstavio je odgovor koji je dobio od Porezne uprave FBiH u vezi platnih razreda te je kazao da, kada se govori o zakonskoj reformi, fokus treba biti na medijalnoj, a ne na minimalnoj plati.

Podaci Porezne uprave FBiH od polovine godine pokazuju da je zabilježeno 240.264 zaposlenih u FBiH sa neto platom ispod 1.000 KM te da 245.463 zaposlenih ima platu iznad 1.000 KM.

To znači da medijalna plata u FBiH iznosi približno oko 1.000 KM.

“Distorzije ove vrijednosti su moguće, i prije svega rezultat su sljedećih činjenica: u odgovoru PU nemamo samostalne djelatnosti, kao i one koji su kasnili sa dostavom propisanih obrazaca”, kaže Čavalić.

Dodaje da kašnjenje dostave obrazaca objašnjava i manji broj zaposlenih u koloni “Ukupno” koji iznosi 485.727 u odnosu na 543.369 koliko je zvanično evidentirano.

“Također, u odnosu na sredinu godine, shodno inflaciji, prosječna plata kontinuirano raste. Medijalna plata koju sam nedavno aktualizirao kao srednja tačka, eliminira uticaj ekstremno visokih i niskih primanja, pružajući realniju sliku o primanjima zaposlenih”, objašnjava Čavalić.

Federalni zastupnik Admir Čavalić (Foto: I. Š./Klix.ba)

Federalni zastupnik Admir Čavalić (Foto: I. Š./Klix.ba)

Prosječna plata može biti iskrivljena ako postoje velike razlike između visokih i niskih primanja. Medijalna plata u Hrvatskoj iznosi oko 1.918 KM, a u Srbiji 1.053 KM.

“Naravno, u FBiH imamo dosta neoporezivog na neto platu – npr. topli obrok, što medijalnu platu od 1.000 KM može povećati za 150-200 KM. Ono što je dalje evidentno shodno odgovoru PU jeste da se dešava ‘platna migracija’ i to onih sa nižih ekstremnih plata ka sredini – npr. u 2022. godini je 189.232 zaposlenih radilo do 750 KM, sada je to 142.771. Niz je razloga navedenom – od godišnjeg usklađivanja minimalnih plata preko inflacije pa sve do tržišnog unaprijeđenja pregovaračke pozicije zaposlenih” , istakao je Čavalić.

Govoreći o najavljenim fiskalnim reformama rekao je da je jasno da do kraja godine nećemo imati fiskalne zakone, niti od 1. januara minimalac od 1.000 KM.

“Očekujem da kao alternativu Vlada FBiH prihvati naš prijedlog da 400 KM+ bude neoporezivo, a što bi omogućilo dizanje plata. Međutim, ono što je bitno naglasiti jeste da trebamo čim prije fiskalne zakone, i to na bazi zvučnih argumenata, ekonomskih analiza i najbitnije sa fokusom na medijalnu (ne minimalnu) platu”, ističe.

Dodaje da reforme treba da odgovore na pitanje kako da se poveća medijalna plata.

“Pritom, ne samo kroz prostu matematiku: 1.000 KM medijalna + topli obrok koji postaje oporeziv = 1.200 KM. Da, i to, ali kroz spuštanje zbirne stope doprinosa na 25-27 posto”, zaključio je Čavalić.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button