DruštvoKonjicVijestiZanimljivosti

Socijalni radnici iz Konjica jačaju kapacitete u kulturološkoj kompetenciji i posredovanju


Predstavnici JU Centar za socijalni rad u Konjicu, kao članovi Udruženja za edukativnu i savjetodavnu podršku hraniteljstvu/udomiteljstvu u FBIH, prisustvovali su dvodnevnoj obuci pod nazivom “Kulturološke kompetencije i posredništvo” u organizaciji IOM Bosna and Herzegovina koja je realizirana uz podršku Glavne uprave za susjedsku politiku i proširenje EU, kroz projekat “EU regionalna podrška sistemima za zaštitno-osjetljivo upravljanje migracijama – faza III”.

Cilj obuke je jačanje kapaciteta edukatora u oblasti hraniteljstva, što će u konačnici doprinijeti boljem odgovoru na potrebe djece migranata bez pratnje i tražilaca azila.

Poseban fokus stavljen je na pripremu profesionalaca da prepoznaju načine na koje kulturološki faktori i štetni običaji mogu biti prepreka u identifikaciji ranjivosti djece bez pratnje. Obuka je tematizirala i sposobnost razumjevanja mape religija, različitosti kultura, kao i vještine neverbalne komunikacije u radu sa djecom bez pratnje.

Ova obuka je dio aktivnosti projekta “Jačanje sistema hraniteljstva za zaštitu djece bez roditeljskog staranja uključujući djecu bez pratnje i tražioce azila”, podržan od UNICEF Bosna i Hercegovina, a provodi se u saradnji sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike i IOM Bosna and Herzegovina.

Slični članci

Back to top button