BiHVijesti

Jutros na Bjelašnici -10 stepeni, snježno nevrijeme tek dolazi. Evo šta meteorolozi u BiH predviđaju

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. Većinom pada slab snijeg, na jugu zemlje slaba kiša.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Bjelašnica -10; Ivan Sedlo i Sokolac -3; Sarajevo i Srebrenica 0; Bihać, Bugojno, Tuzla i Zenica 1; Banja Luka, Bijeljina i Doboj 2; Livno 3; Široki Brijeg 6; Mostar i Trebinje 9; Neum 13°C.

Danas u Bosni i Hercegovini prije podne oblačno. Većinom će padati slab snijeg, na jugu zemlje slaba kiša. U drugom dijelu dana prestanak padavina i postepeno smanjenje oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 4°C, na jugu zemlje od 9 do 14°C.

U Sarajevu veći dio dana oblačno sa slabim snijegom. U poslijepodnevnim satima smanjenje oblačnosti. Najviša dnevna temperatura zraka oko 1°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA je nepovoljna. Nestabilne vremenske prilike, praćene slabijim padavinama i osjetnijim zahlađenjem u odnosu na protekli period, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate, naročito osobe sa plućnim i kardiovaskularnim problemima. Neophodno je umanjiti aktivnosti i reducirati boravak na otvorenom.

Objavljena je prognoza do četvrtka:

ponedjeljak, 4.12.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano prije podne. Po kotlinama je moguća magla. U drugom dijelu dana postepeno naoblačenje sa zapada. Vjetar slab, prije podne istočnog i sjeveroistočnog smjera. U drugoj polovini dana vjetar mijenja smjer na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -8 i -3°C, na jugu od 0 do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 5°C, na jugu od 8 do 11°C. 

utorak, 5.12.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuje u večernjim satima na području Hercegovine, Krajine i jugozapadu Bosne. Tokom noći na srijedu padavine se šire na veći dio zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 1°C, na jugu od 3 do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 8°C, na jugu do 11°C. 

srijedu, 6.12.2023., oblačno vrijeme. U Bosni u nizinama sa kišom ili susnježicom koji bi prelazili u snijeg. U višim područjima će padati snijeg. U Hercegovini se očekuje kiša. Vjetar slab, u Bosni sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini jugo. Temperatura zraka većinom između 0 i 5°C, na jugu od 6 do 11°C. 

četvrtak, 7.12.2023., u Bosni i Hercegovini prije podne pretežno oblačno vrijeme, većinom sa slabim snijegom. Na jugu zemlje kiša. U drugom dijelu dana prestanak padavina i postepeno smanjenje oblačnosti. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 2°C, na jugu do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 5°C, na jugu od 8 do 11°C, navodi se u prognoizi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Slični članci

Back to top button