BiHDruštvoHercegovina

ZZO HNK: U petak 1.decembra počinje redovna distribucija premije osiguranja za 2024.godinu

Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko – neretvanskog kantona će  u petak 1.12.2023.godine početi s redovnom distribucijom premije osiguranja za 2024. godinu, a koja će trajati do 29.02.2024.godine.

Od učešća u troškovima zdravstvene zaštite oslobođena su djeca do navršenih 18 godina. Također, od učešća u troškovima zdravstvene zaštite oslobođeni su i dobrovoljni davaoci krvi koji su krv darovali deset i više puta s tim da su u 2023. godini, krv darovali najmanje jednom, a dobrovoljni davaoci krvi s pedeset i više darivanja su trajno oslobođeni plaćanja participacije, odnosno kupovine premije osiguranja, saopćeno je na službenoj stranici Vlade HNK.

Ukoliko osiguranik istovremeno uplaćuje za sebe i više članova porodice, uplatu je moguće izvršiti jednom uplatnicom, sa napomenom da je prilikom dostavljanja uplatnice nadležnom područnom uredu potrebno priložiti spisak na kojem su pojedinačno navedeni članovi porodice za koje je izvršena uplata, sa njihovim ličnim podacima (JMB). Obrazac za spisak osiguranika (članova porodice) sastoji se od dva primjerka i dostupan je u nadležnim područnim uredima Zavoda, na web stranici ZZO-a (www.zzo.ba) ili na punktu za distribuciju premija osiguranja.

“Kako bismo dodatno olakšali osiguranicima/obaveznicima, a u cilju evidencije premije bez dolaska osiguranika u nadležni područni ured Zavoda, osiguranicima je omogućeno putem web stanice Zavoda podnijeti elektronski zahtjev za evidentiranje uplaćenih premija za sebe i za svoje djelatnike, kao i članove porodice, uz dokaz o izvršenoj uplati.

Kako osigurana lica u HNK-a uplatu premije mogu izvršiti isključivo kod ovlaštenih organizacija za obavljanje platnog prometa, izvještavamo i da je broj depozitnog računa Zavoda na koji se vrši uplata premije: 5550000004873298, potom vrsta prihoda: 722611, dok je iznos premije osiguranja po osiguranom licu 20 KM – pojasnili su iz ZZO-a HNK-a, dodavši kako će, na osnovu izvršene uplate za premiju, a po dostavljanju primjerka uplatnice u nadležni područni ured, uplata biti zabilježena u bazi podataka Zavoda, što će biti vidljivo i u zdravstvenim ustanovama, navodi se u saopćenju.

Za sve dodatne upite, na raspolaganju je kontakt telefon: 036 355 273.

Slični članci

Back to top button