DruštvoHercegovinaVijesti

Stigla sramotna presuda za policajce iz Mostara koji su pretukli mladića

U tišini i bez medijske pompe prošla je presuda Kantonalnog suda u Mostaru policajcima Arminu Vrači i Jusufu Penavi koji su 10. aprila 2021. pred ulazom u njegovu zgradu pretukli mladića S.B.

Događaj je to koji nije silazio sa TV ekrana i naslovnica portala, a izazvao je i ogroman protest Mostaraca koji su masovno izašli ispred zgrade MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, protestvujući protiv policijske brutalnosti.

Portal Hercegovina.info ima uvid u presudu Kantonalnog suda u Mostaru iz 30. maja 2023. 

Prema toj pravomoćnoj presudi, policajcima nasilnicima je izrečena kazna od po 10 mjeseci uvjetno, koja se neće izvršiti ako u roku od 4 godine ne počine novo kazneno djelo.

Tužilaštvo se žalilo na odluku o kaznenopravnoj sankciji, tražeći izricanje bezuvjetne kazne zatvora umjesto uslovne osude.

Na drugostepenom procesu žalba tužioca je djelomično uvažena. Presuda Općinskog suda u Mostaru je preinačena samo u dijelu kaznenopravne sankcije.

Optuženima J.P. i A.V. je izrečena uvjetna osuda s jedinstvenom kaznom zatvora od 10 mjeseci, koja se neće izvršiti ako u roku od 4 godine ne počine novo kazneno djelo, umjesto dvije godine i šest mjeseci kako je presudila prvostepenska instanca – Općinski sud u Mostaru.

“Prvostepeni sud je kod odmjeravanja kaznenopravne sankcije koja se žalbom osporava kod oba optužena cijenio raniju neosuđivanost, to što je od počinjenja krivičnog djela prošlo nepune dvije godine u kojem periodu nisu činili nova krivičnog djela, mladu životnu dob, da su oštećenom S.B. nadoknadili nematerijalnu štetu, da su na glavnoj raspravi iskazali žaljenje i kajanje, te se pismenim putem ispričali oštećenom i potpisali zajedničku izjavu, pri čemu je oštećeni u cijelosti prihvatio kako usmenu, tako i pismenu ispriku, da su se putem branitelja više puta obraćali Kantonalnom tužilaštvu HNK-a u Mostaru s prijedlogom o zaključenju nagodbe o priznanju krivice, da je oštećeni pisanim putem izričito tražio da se optuženima izrekne uvjetna osuda, posebice navodeći da kako ne želi da zbog njega optuženi trpe bilo kakve posljedice, da su oba optužena lošeg imovnog stanja (nemaju nikakvih materijalnih primanja jer su suspendirani do završetka krivičnog postupka), te je prvostepeni sud kao olakšavajuću okolnost cijenio iskreno i potpuno priznanje krivice optuženih kao doprinos optuženog bržem i efikasnijem načinu završetka kaznenog postupka.

Uz sve prednje što se odnosi na oba optužena, prvostepeni sud je optuženom A.V. dodatno cijenio da je porodični čovjek, otac jednog maloljetnog djeteta koje od rođenja ima određene zdravstvene probleme.

Od otežavajućih okolnosti prvostepeni sud je cijenio drsko i bezobzirno ponašanje optuženih, kao i štetu u vidu izgubljenog ugleda u instituciji u kojoj obavljaju službu (Ministarstvo unutrašnjih poslova HNK) budući da je video snimak objavljen na društvenim mrežama bio dostupan većem broju osoba,” napisao je u obrazloženju predsjednik sudskog vijeća Marin Zadrić.

Za tužilaštvo je posebno neprihvatljivo izricanje uvjetne osude iz vrlo jednostavnog razloga što smatra da za ovakvo djelo nije bilo uvjeta za izricanje uvjetne osude, prije svega zbog okolnosti i načina i vremena u kom su optuženi počinili krivično djelo jer je njihovo ponašanje i postupanje preko društvenih mreža bilo dostupno većem broju osoba, snimka je danima kružila društvenim mrežama, te je na taj način ozbiljno srozan ugled svih pripadnika MUP-a HNK Mostar koji nisu skloni takvom ponašanju.

Tužilaštvu je posebno simptomatično da optuženi poslije počinjenja krivičnog djela nisu obavijestili svoje pretpostavljene o upotrebi sile sukladno Pravilniku o načinu upotrebe sile HNK-a, već su svojim ponašanjem na neki način pokušali prikriti opseg, veličinu i intenzitet incidentnog ponašanja, zbog čega je tužilaštvo sasvim slučajno došlo do saznanja o predmetnom događaju nakon čega je formiralo kazneni predmet i otvorilo istragu bez službenog izvještaja bilo Ministarstva unutrašnjih poslova HNK ili drugih policijskih agencija u FBiH.

Tužilaštvo kompletan događaj koji je predmet optužbe smatra događajem bez presedana, te je nepojmljivo da tako ugledne osobe koje obnašaju značajne policijske dužnosti u kantonu, na tako beskrupulozan i drzak način izvrše djelo za koja su i osuđeni pobijanom presudom prvostepenog suda, te smatra da izrečene kaznenopravne sankcije tj. uvjetna osuda nisu adekvatne ni u kojem slučaju težini počinjenih kaznenih djela, smatrajući da je optuženima trebalo izreći bezuvjetne kazne zatvora.

Da su se policajci koji trenutno izdržavaju uvjetne kazne vratili na posao, za portal Hercegovina.info je potvrdio i njihov advokat.

radioSarajevo.ba

Slični članci

Back to top button