HercegovinaKonjicVijesti

Ljekari Doma zdravlja Konjic odustali od otkaza; Hajduk: Dobili smo plaću, pušu pozitivni vjetrovi…

Ljekari, njih 15 od ukupno 26, koliko ih radi u JU Dom zdravlja Konjic, ipak neće dati otkaze s posla početkom decembra, kazao je za Faktor direktor ove zdravstvene ustanove dr. Džemal Hajduk.

– Jutros sam održao sastanak sa predstavnicima Sindikata i moj zaključak je da oni i dalje ostaju na svojim radnim mjestima. U korektnom razgovoru zaključili smo da moramo raditi i da nismo ni razmišljali o mogućnosti prestanka pružanja usluga pacijentima. Dajemo vremena nadležnima da ispoštuju ono što je dogovoreno. O roku nismo pričali, rebalansi budžeta i finansijski obračuni moraju se završiti najkasnije do Nove godine. Mi prvi put imamo zajedničku aktivnost da se naš problem riješi. Ranije je samo Konjic bio problem, ali sada čujemo da su generalno svi domovi zdravlja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) u problemu. Možda ću nekima zvučati previše optimistično, ali mišljenja sam da pozitivni vjetrovi pušu za sistemsko rješavanje problema u zdravstvu – naveo je Hajduk.

Decenijska dugovanja za doprinose

Brojni su problemi sa kojima se susreće Dom zdravlja Konjic, od ogromnih višegodišnjih dugova radnicima po pitanju doprinosa, ali i plaća i toplih obroka. Vrh ledenog brijega sa početka mjeseca bila je odluka 15 ljekara da će u roku od 30 dana dati otkaze ako primanja ne budu isplaćena.

No nakon niza kontakata i pomoći Skupštine HNK, u vezi s rebalansom budžeta koji se, kako kaže Hajduk, vuče od marta, radnici su u novembru dobili po jednu plaću i topli obrok. Duguju im se još tri plaće i tri topla obroka.

Kada je riječ o doprinosima, uposlenima nisu uplaćivana od 2008. do 2021. sa izuzetkom nekoliko mjeseci u 2016. Kompletan dug po tom osnovu iznosi 10,7 miliona KM bez kamata.

dr. Džemal Hajduk

Zbog toga, kako kaže Hajduk, devet radnika (dva ljekara, dva nemedicinska radnika i pet medicinara sa srednjom stručnom spremom), koji su u prošloj i ovoj godini ispunili uvjete, ne mogu u penziju. Saznajemo da će još osam radnika u 2024. ispuniti uvjete za penzionisanje.

– Ovo je prioritetno pitanje koje se mora sistemski riješiti. Ništa nam ne znači ako nam neko uplati 10 ili 15 miliona KM ako ćemo već naredni mjesec ponovo biti u minusu – ističe Hajduk.

Problem Doma zdravlja Konjic je nedostatna trašna koju ova zdravstvena ustanova dobija od Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, a koja, prema riječima Hajduka, ne može pokriti mjesečne plaće 140 uposlenih.

Nedostatna tranša Zavoda zdravstvenog osiguranja

Mjesečno ona iznosi 262.000 KM plus kvartalni dodatak od Vlade HNK na osnovu kolektivnih ugovora u iznosu od 50.000 KM, što je ukupno 312.000 KM. Da bi se mjesečno zatvorilo sve ono što pripada i državi i uposleniku, potrebno je 398.000 KM. Po tome, mjesečni deficit ustanove iznosi između 75.000 i 85.000 maraka.

– Od novembra 2021. i u ovoj godini, koja je zaista problematična, na iznos tranše Zavoda doprinosi se redovno uplaćuju. Međutim, kolektivni ugovori nisu ispraćeni dovoljnim sredstvima od strane Zavoda, ali i Vlade HNK, zbog čega smo sada u problemu jer nedostaje novca za plaće. Kako bismo to premostili deficit, mi smo sve vrijeme od početka godine, kao i svi domovi zdravlja u HNK, unaprijed iz Zavoda povlačili sredstva – navodi Hajduk i dodaje da su ovih dana održali sastanak sa direktoricom Zavoda na kojem se razgovaralo o načinima povećanja tranše.

– Tražili su da im predočimo na koji bismo način mogli popraviti tranšu. Predloženi su pokretanje Savjetovališta za dijabetes, registrovanje dovoljnog broja pacijenata za pedijatrijsku službu te još neki projekti. Mi smo već pristupili radu, pa je obećavajuća situacija kada je riječ o povećanju tranše za 2024. Vidjet ćemo u nacrtu ugovora iz Zavoda da li će to zadovoljiti naše trenutne potrebe. Osim toga, očekujemo pomoć i sa federalnog nivoa. Država, odnosno Vlada FBiH je od EU-a dobila i kredit za zdravstvo, sanaciju dugova, konsolidaciju, pa se nadamo, a uzevši u obzir i nedavni sastanak sa premijerom Nerminom Nikšićem, da za Dom zdravlja Konjic dolaze bolji dani – zaključio je Hajduk.

Faktor

Slični članci

Back to top button