DruštvoKonjicKulturaMagazinSvijetVijestiZanimljivosti

KONJIC Međunarodni dan srednjoškolaca: Sjećanje na hrabrost praških studenata

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se svake godine 17. novembra u spomen na žrtve i doprinose studenata širom svijeta. Na taj dan 1939. godine, grupa praških studenata hrabro je organizirala mirne demonstracije protiv nacističke represije. Iako su njihove proteste pratile teške represije, uključujući zatvaranje svih univerziteta u Češkoj, deportaciju studenata u koncentracione logore i pogubljenje devet studenata i profesora, njihovo nasljeđe otpornosti i hrabrosti i dalje inspiriše generacije.

U Konjicu odata počast praškim studentima kulturnim performansima

U Srednjoj školi Konjic organizovan je poseban kulturni program kako bi učenici i nastavnici obilježili Međunarodni dan srednjoškolaca i odali počast praškim studentima. Događaj je u organizaciji Vijeća učenika održan 17. novembra u školskom holu i osmišljen je u saradnji sa pedagoginjom Donisom Begtašević i psihologinjom Sanidom Šehmehmedović.

Događaj je istakao moć učenika da stvore bolju budućnost.

-Kroz izvođenje pjesama Kemala Montena, Crvene jabuke i Dine Merlina, i recitiranje stihova Žaka Prevera i Desanke Maksimović, naši talentirani učenici proslavili su moć studentskog aktivizma i njegovu sposobnost da dovede do pozitivnih promjena. Njihove izvedbe bile su podsjetnik da učenici mogu biti pokretačka snaga napretka i nadahnuti buduće generacije. – saopćeno je iz Srednje škole Konjic.

Uloga učenika u oblikovanju bolje budućnosti

U uvodu događaja je naglašeno da “sve ideje, talenti, ambicije i snovi trebaju biti usmjereni ka boljem sutra kako bismo izgradili zemlju koja zaslužuje više i u kojoj želimo ostati”, kao i da će “moć znanja biti iskorištena za prevazilaženje brojnih prepreka današnjice”.

Vjerujemo da učenici imaju vitalnu ulogu u oblikovanju svjetlije budućnosti za sebe i svoje zajednice. Omogućavanjem učenicima da se uključe u značajan dijalog, izraze svoju kreativnost i slijede svoje strasti, možemo njegovati generaciju lidera koji su spremni suočiti se s izazovima svijeta.

Slični članci

Back to top button