DruštvoHercegovina

Pregovarački tim Vlade HNK razmatra novi kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Premijerka Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Marija Buhač najavila je kako će pregovarački tim kantonalne vlade danas razmatrati prijedlog novog kolektivnog ugovora za radnike u zdravstvu, te da bi se taj dokument već sutra mogao naći na sjednici Vlade HNK-a.

Oko 4.000 radnika u zdravstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona početkom ovog mjeseca stupilo je u generalni štrajk. Njihov osnovni zahtjev je povećanje plata od 30 posto kroz sljedeće dvije godine.

Buhač je podsjetila kako je prošle sedmice, odmah nakon što je imenovana nova Vlada HNK-a, održan sastanak s predstavnicima sindikata nakon čega je od zdravstvenih ustanova zatražena informacija koliko je potrebno sredstava za povećanje plata.

“Protekle dane potrošili smo u prikupljanju podataka od zdravstvenih ustanova i jučer smo konačno dobili podatak o potrebnim finansijskim sredstvima. Ranije smo imenovali novi pregovarački tim Vlade HNK-a i danas ćemo održati prvi sastanak pregovaračkog tima i na osnovu dobivenih podataka i prijedloga kolektivnog ugovora donijeti konačan stav”, kazala je Buhač.

Prema njezinim riječima, ako pregovarački tim danas usaglasi tekst novog kolektivnog ugovora, on bi se već sutra mogao naći na sjednici Vlade HNK-a.

” Naravno, novi kolektivni ugovor treba potvrditi i skupština sindikata “, dodala je premijerka Vlade HNK-a.

Slični članci

Back to top button