DruštvoHercegovinaVijesti

NA KOJIM PREDMETIMA NABIJAJU NORMU? Sud i Tužilaštvo HNK-a se hvale odličnim radom, tvrde da im je norma 165 posto

Na sjednici Skupštine HNK-a naći se izvještaj o radu Suda i Tužilaštva HNK. 

I premda se u izvještaju o BiH jasno navodi da nismo napredovali u borbi protiv korupcije, a posebno se u neradu ističu baš hercegovački sudovi i tužilaštva oni se u izvještajima hvale postotkom kakvog nema ni Švicarska. O čemu se radi? 

Nagomilani, sitni predmeti koji se vuku godinama nabijaju normu kojom se hvale sudije, koji ganjaju lakše predmete s najviše bodova. Tužioci, koji nijedan veliki korupcijski predmet ne završavaju, u kriznim situacijama se loše snalaze, loše istupaju prema medijima, ne osjećaju bilo i potrebe javnosti hvale se da prebacuju normu preko 100. Među ovima koji prebacuju normu je i glavni tužilac Zdenko Kovač, ‘koji ne bi morao nikako raditi na predmetima, ali prebacuje normu’.  

Kako rade i kako transparentno rade tužioci ponajbolje su potvrdili Krstići, porodica stradala na Buni. Tek nakon godinu dana Tužilaštvo šalje saopštenje da istrage nema, premda je slučaj zahtijevao najmanje tri puta osoba za to zadužena izađe pred tužilaštvo i odgovori na sva pitanja novinara.

Kolektivna norma suda u 2022. godini je 165 posto, što je odličan rezultat“, navodi se u izvještaju o radu Suda. „U izvještajnom razdoblju na kaznenom referatu sud je ukupno u radu imao 369 predmeta iz kazneno pravne oblasti. U 2022. godinu preneseno je 67 predmeta dok je primljeno novih 302 predmeta, a na kraju 2022. ostalo je 57 neriješenih predmeta“, navode u kategoriji kazneno-pravna oblast.

Nadalje ističu da su imali 14.285 građanskih predmeta, a 2.679 im ostalo za rješavanje u ovoj godini. Na upravnom referatu imali su 2.842 predmeta, a ostalo im 2.185 za rješavanje u ovoj godini. Uglavnom, u izvještaju o radu koje potpisuje predsjednik suda Zoran Krtalić, na Sudu nema problema. 

‘Nema’ problema ni u radu Tužilaštva HNK. Oni su pak ostvarili 81,85 posto kolektivne norme, a navode da su u izvještajnom razdoblju riješili 91.22 posto godišnjeg priliva novozaprimljenih predmeta.  

„Najveća godišnja norma ostvarena pojedinačno u tužilaštvu iznosi 127.27 posto. Glavni tužilac, koji ne treba rješavati predmete po Pravilniku VSTV-a BiH i sedam tužioca su ostvarili normu iznad 100 posto, a jedan odjel (RZ) je imao normu iznad 100 posto. Trinaest tužioca su ostvarili normu ispod 100 posto“, hvali se u izvještaju Tužilaštvo.

Hercegovina.info u Tužilaštvu ima niz predmeta gdje je nakon autora i prijavitelj.

U aferi Urbicid, o kojoj smo počeli pisati prije 4 godine još nema optužnice, obustavljena je istraga u predmetu Šejtanić, gdje je pravomoćni osuđenik na čelu škole, a nije procesuiran.

Nadalje, u predmetu kupoprodaje prostorija u Prozoru gdje član mladeži HDZ kupuje prostor za 50 000 i prodaje ga ZZO-u, HDZ-ovom direktoru za 250 000 nije učinjeno ništa. Tužilac se fokusirao na dokazivanje vrijednosti objekta, umjesto na kupoprodaju u kojoj je neko lagano zaradio 200 000 maraka. Istraga je obustavljena u mnogim jasnim predmetima.

Hercegovina.info

Slični članci

Back to top button