BiHDruštvoHercegovinaMagazinVijesti

Fra Serđo Ćavar: Kod nas kažu podaj dijete materi, a ja sve više govorim podaj dijete ćaći

Fra Serđo Ćavar, meštar hercegovačkih bogoslova, održao je predavanje na Jutru slavljenja u Lupoglavu, o ulozi oca u porodici.

Pričao je, između ostaloga, o tome koliko je otac važan za dijete, brak, ali i za cijelu porodicu.

U predavanju se dotaknuo i teme prisutnosti oca u djetetovom životu, kako bismo postali svjesniji važnosti iste.

Kod nas kažu podaj dite materi, a ja sve više govorim podaj dite ćaći. Gdje je prisutan tata, to je jako ljekovito za dijete, suprugu, obitelj, brak, na kraju krajeva za muškarca. Nije otac samo onaj koji daje zapovijedi i koji određuje norme, djetetu otac treba kao orijentir”, kazao je fra Serđo.

Istaknuo je kako je otac ključan za duhovni razvoj djeteta, naravno ne zapostavljajući majku, za koju kaže kako svi znamo da je pogotovo prvih godina djetetova života sve, ali dodaje kako “što je dijete veće to manje treba mamu, a više treba tatu.”

Klikni na Video za gledanje

Apelirao je da se očevi što više igraju s djecom, jer kako kaže, to potiče njihov kognitivni razvoj, ali to potiče i da njihove emocije dolaze u neko pravo stanje.

Podaj dite ćaći, igrajte se više s djecom, i kad se igrate s djecom ne smije ništa drugo postojati. Nemojte da vam budu važniji mailovi, poslovi, poruke…To je sveto vrijeme kada se igrate s djecom”, kazao je i dodao za kraj:

S ocem se osvaja svijet. Djetetu treba i jedno i drugo. Djetetu treba majka koja je brižna da ga utješi, ali jednako tako mu treba otac s kojim ono ide u svijet. Jer otac je slika svijeta“, zaključio je fra Serđo u ovom dirljivom predavanju.

Posušje.info

Slični članci

Back to top button