BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicVijesti

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine

Obilježavanje 31. godišnjice formiranja Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, u organizaciji Koordinacije temeljnih boračkih udruženja HNK i Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, bit će održano u petak 17. 11. 2023. godine.

Polaganje cvijeća i odavanje počasti prvom komandantu brigadnom generalu Arifu Pašaliću planirano je u 10 sati na Spomen obilježju u Drežnici.

U 11 sati je najavljeno polaganje cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima 4. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine na mostarskim Šehitlucima.

U svim džamijama muftijstva mostarskog u 11:45 sati planiran je Jasin pred duše šehida.

U okviru obilježavanja ove godišnjice u 13 sati u Amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić”, bit će održana Javna tribina pod nazivom  “Uloga i značaj 4. korpusa ARBiH u odbrambeno-oslobodilaškom ratu”.

Obilježavanje Dana 4. korpusa u Prozoru, Konjicu, Jablanici, Stocu i Čapljini će se održati po lokalnim programima.

“Pozivamo sve naše saborce, RVI, porodice šehida, poginulih i nestalih boraca, pripadnike MUP-a RBiH kao i ostale građane da svojim prisustvom uveličaju ovu manifestaciju”, poručili su organizatori.

Četvrti korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine bio je jedan od sedam korpusa koji je za vrijeme agresije na našu domovinu djelovao u sastavu ARBiH. Osnovan je 17. novembra 1992. godine sa sjedištem u Mostaru, dok je kasnije komanda prebačena u Jablanicu.

Korpus je objedinio jedinice Teritorijalne odbrane kao i neke dobrovoljne jedinice koje su do njegovog osnivanja djelovale na širem području doline rijeke Neretve. Od formiranja u novembru 1992. godine pa do novembra 1993. godine komandant korpusa je bio Arif Pašalić. Četvrti korpus je osnovan 17. novembra 1992. godine naredbom načelnika Štaba Vrhovne komande Sefera Halilovića. Zona odgovornosti Četvrtog korpusa ARBiH pokrivala je Mostar, Konjic, Jablanicu, Nevesinje, Stolac i Čapljinu.

Mostarski.ba

Slični članci

Back to top button