DruštvoHercegovinaVijesti

Štrajk radnika u zdravstvu HNK još traje, Bevanda poručio: Riješit ćemo problem dogovorom vrlo brzo

Dvanaesti je dan kako su radnici u zdravstvu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) u generalnom štrajku.

U međuvremenu, tačnije prošlog četvrtka (9. novembar) izabrana je nova Vlada HNK, a dosadašnjeg ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite, Gorana Opsenicu, zamijenio je prof. dr. sc. Milenko Bevanda (HDZ).

Bevanda za Faktor jutros kaže “kako je upoznat sa problemom radnika u zdravstvu, da će se to riješiti dogovorom vrlo brzo te da tek danas preuzima ministarstvo”.

– To je gorući problem zdravstva kojeg ćemo sigurno riješiti dogovorom, ali je to nemoguće uraditi za dan – dodaje Bevanda.

Kaže kako su Vlada i resorno ministarstvo zdravstva dobili prijedloge sindikata i da se oni razmatraju.

– Kada je riječ o povećanju plaća radnicima u zdravstvu HNK, ne bih još uvijek izlazio u javnost sa ciframa jer materijale koje sam dobio nisu potpuni, a nisam se još ni sa kim od njih susreo. Razgovarao sam sa premijerkom Marijom Buhač (HDZ), znate šta znači doći i odmah riješiti takav problem, a nisam bio u pregovaračkom timu – naglasio je Bevanda i podcrtao kako misli da će se do kraja ove sedmice problem radnika u zdravstvu HNK riješiti.

Radnici u zdravstvu HNK traže povećanje plaća u skladu sa rastom inflacije i potrošačke korpe, veću stanicu (trenutna 2,30 KM) koja je manja od propisane u Federaciji BiH (2,31 KM) te potpisivanje novog kolektivnog ugovora koji je istekao u augustu.

Predstavnici sindikata proteklih dana održali su nekoliko sastanaka sa predsjednikom Pregovaračkog tima Vlade HNK Antonijom Vujicom i njegovom zamjenicom Brankom Bošković.

Ivice Anića, predsjednik Reprezentativnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, kaže kako su stavovi donekle približeni, kada je riječ o novom Kolektivnom ugovoru, ali da zvanične ponude Vlade još nema koju, kako dodaje, očekuje početkom ove sedmice.

– Očekujemo da će početkom iduće sedmice Vlada HNK prema sindikatima uputiti ponudu za rješavanje ove situacije. Ukoliko se to ne dogodi nastavljamo sa štrajkom, a nije isključena i nova protestna šetnja – kazao nam je u petak (9. novembar) Anić.

Dok se problem ne riješi zdravstveni osiguranici u HNK lišeni su adekvatne i pravovremene zdravstvene usluge, jer dok štrajk traje primaju se samo životno ugroženi pacijenti i hitni slučajevi.

Faktor

Slični članci

Back to top button