HercegovinaVijesti

Obilježeno 1. Savjetovanje Patriotske lige BiH – Hercegovine

Na dane iz 1991. godine, Kulturom sjećanja obilježeno je 1. Savjetovanje Patriotske lige BiH – Hercegovine, koje se održavalo od 25. oktobra do 11. novembra 1991. godine.

-Podsjetili smo se tih dana kada je, u pripremama otpora okupaciji i agresiji JNA i paravojnih jedinica organiziranih preko SDS stranke, a radi sigurnosti stanovništva Hercegovine, organizirano 1. Savjetovanje Patriotske lige BiH i MUP-a BiH Hercegovine. Upriličena je Akademija povodom podsjećanja na vrijeme 1. Savjetovanja, na kojoj smo uputili podršku narodu Palestine u borbi za slobodu i protiv genocida koji oni proživljavaju u intenzitetu ovih zadnjih dana, a koji traje nekoliko decenija od strane Izraela. – saopćeno je iz Patriotske lige Hercegovine.

Borci i starješine posjetili su mezarja šehida i groblja poginulih boraca Liska Harema, Mostarskih šehituka, Mezarja u Blagaju, spomen turbeta u Podveležju, spomen obilježja 5 Zlatnih ljiljana, kao i kući domaćina koja je te 1991. godine bila domaćin 11. novembra u sprovođenju aktivnosti obuke jedinica Patriotske lige BiH i MUP-a BiH, sa održanom obukom u bojevom gađanju i upotrebi minsko-eksplozivnih sredstava u cilju zaštite terena koji je bio ugrožen okupacijom JNA i srpskih paravojnih jedinica.

To je jedan od najznačajnijih datuma koji je umnožio broj pripadnika Patriotske lige i dao im instrukcije u daljnjem radu i ponašanju prema neprijatelju, iz čijeg je jezgra stvorena Teritorijalna odbrana i Armija Republike Bosne i Hercegovine.

Slični članci

Back to top button