BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicNVOVijesti

Ovako je izgledala odbrana Neretve prije 20-ak godina…

Kroz nekoliko arhivskih novinskih članaka prisjetimo se nekih od momenata velike kampanje usmjerene protiv izgradnje velikih hidroelektrana na Neretvi vođene 2005. i 2006. godine.

Tada je peticiju protiv izgradnje HE “Konjic” i ostalih planiranih štetnih objekata potpisalo više od 15.000 Konjičana i Konjičanki, čime je vlastima poslana jasna poruka da hidroelektrane na Neretvi nisu poželjne.

Napori Zeleni Neretva Konjic, jednog od najstarijih ekoloških udruženja u BiH, rezultirali su velikim pobjedama – odbačena je ideja o izgradnji HE “Konjic”, dok su pomplezno najavljivane hidroelektrane “Glavatičevo” i “Bjelimići” završile na čekanju.

Danas, u 2023. godini, svjedočimo sveopštem hidroenergetskom napadu na Božansku rijeku, zbog čega se još jednom trebamo odlučno suprotstaviti namjerama za izgradnju hidroelektrane “Ulog” i ostalih elektroenergetskih objekata uzvodno i nizvodno.

Vidimo se na velikom skupu za spas Neretve – 11.11.2023. godine (subota) u 11:55 sati na Trgu državnosti u Konjicu! #pustiNeraEtwunekateče#stopheulog#konjic

ACT

Slični članci

Back to top button