BiHDruštvoHercegovinaKulturaMagazinVijesti

Prije 30 godina plakali su Mostar, BiH i cijeli svijet: Na današnji dan HVO je srušio Stari most

Na današnji dan, 9. novembra 1993. godine, srušen je Stari most, simbol grada Mostara.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine, Stari most je djelomično oštećen od strane srpskih snaga i JNA. Dana 9. novembra 1993. HVO je srušio Stari most kao dio kampanje granatiranja i terorisanja Mostara.

Dan ranije, 8. novembra 1993. HVO je započeo sa kampanjom rušenja Mosta ispaljujući na desetine projektila u luk i kule Mosta, što je okončano 9. novembra 1993., njegovim konačnim rušenjem. Jedinstvena organizacija boraca grada Mostara (JOB) i Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara u posjedu autentičnog filmskog materijala koji sadrži snimke granatiranja i rušenja Starog mosta u Mostaru u dane 8. i 9. novembar 1993. godine.

Kako potvrđuju video snimci, granatiranje Starog mosta snimala je posada Hrvatske vojske sa utvrđenja na kulama brda Hum iznad grada. Njihova kamera u kontinuitetu prati putanje više od 50 projektila koje ispaljuje tenk HVO sa lokaliteta Stotina, tada lociranog na zapadnoj strani Bulevara iznad mostarskog naselja Kolonija.

Videomaterijal prikazuje i trenutke kada članovi posade HV radiovezom navode posadu tenka da izvede što preciznija gađanja luka i temelja Starog mosta, dok svojoj znatiželjnoj komandi telefonom dojavljuju “kako se odvija i u kojoj fazi je dospjelo rušenje Starog mosta…”:

“Sadržaj snimljenog materijala, sa brutalnim psovkama, sočnim komentarima i rafalima odobravanja i slavlja nad svakim direktnim pogotkom granate u tijelo Mosta, takođe neporecivo svjedoči da je Stari most sa kompletnom historijskog jezgrom granatiran i rušen iz patološke mržnje prema islamskom historijskom naslijeđu, a ne nikako kao ‘logičan vojni cilj koji treba uništiti’.

Smatramo da je novootkriveni filmski materijal do danas zasigurno najubjedljivije i neporecivo filmsko svjedočanstvo o tome ko je inspirirao, naredio, pratio tok granatiranja i slavio rušenje Starog mosta. Iako je Haški sud u konačnoj presudi ‘šestorki’ političkih i vojnih dužnosnika paradržave ‘Herceg Bosna’ 29.11.2017.godine jasno definirao da je Stari most srušen granatama iz tenka sa položaja HVO, filmski material koji posjedujemo stavlja definitivno pečat i žigoše sramnu ulogu nalogodavaca ovog planetarnog kulturnog zločina od kojeg se službeni Zagreb i hrvatska struktura vlasti u Mostaru i Hercegovini, još nikada nisu ogradili”, naveli su iz Centra za mir ove godine kada su i prvi put objavljeni ovi snimci.

Stari most je rekonstruiran i potpuno obnovljen 2004. godine. Među donatorima su bile turska i italijanska vlada.

Most je naručio osmanski sultan Sulejman Veličanstveni 1557. godine kako bi zamijenio stari drveni viseći most koji se pokazao nestabilnim.

Izgradnja je započela iste godine i trajala je devet godina, što se može pročitati iz natpisa na mostu koji za godinu završetka navodi 974. godinu po islamskom kalendaru (oko 1567.). Most je uvršten na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture.

Radiosarajevo.ba 

Slični članci

Back to top button