HercegovinaVijesti

Delegacija FK Velež na Starom mostu: Volimo te Stari. Zauvijek!

Danas u 10 sati i 16 minuta uz zvuke sirene za uzbunu, bacanjem cvijeća u zelenu ljepoticu Neretvu, te skokom bez aplauza obilježena je 30. godišnjica rušenja najznačajnijeg simbola grada, identiteta Mostara – Starog mosta.

Obilježavanju 30. godišnjice rušenja Starog mosta, kao i svake godine, između ostalih prisustvovali su i predstavnici Fudbalskog kluba Velež – kapiten Denis Zvonić, Demir Peco te Nermin Haskić, kao i naši treneri Avdo Kalajdžić, Samir Merzić i Amel Jazvin. Osim pomenutih, prisutni su također bili i članovi juniorske selekcije Omladinske škole FK Velež “Muhamed Mujić”, kapiten Đanis Gosto, te Haris Jogunović i Kenan Đuliman.

– Bilo je ovo još jedno tužno podsjećanje na rušenje najvećeg simbola našeg grada, sa iskrenim porukama mira i željama da takve tragične trenutke u svojoj historiji naš prelijepi grad Mostar više nikada ne proživi – saopćili su iz Veleža, uz obrazloženje šta je značio i šta znači Stari most:

– Stari most u Mostaru preko rijeke Neretve poredstavlja dio UNESCO-ve svjetske baštine koji je, kada je izgrađen, bio najveća lučna konstrukcija na svijetu. Naredba za njegovu gradnju izdata je 1566. godine lično od strane Sulejmana Veličanstvenog, koji je taj zadatak povjerio velikom projektantu Mimaru Hajrudinu.

Stari most ima izražen luk širine četiri i dužine oko 30 metara koji svojom visinom od 24 metra, na najvišem mjestu, dominira nad rijekom Neretvom.

S oba kraja Stari most završava s po jednom obrambenom kulom, Halebijom na istočnoj i Tarom na zapadnoj obali Neretve, koje sa Starim mostom čine ovu uistinu jedinstvenu i veličanstvenu arhitektonsku cjelinu koja i dan danas mnogobrojne posjetioce ostavlja bez daha.

Stari most srušen je na današnji dan 1993. godine, a sedam godina kasnije započeo je proces njegove obnove koji je trajao četiri godine. 14. aprila 2003. godine, polaganjem prvog kamenog bloka na njegovom luku, i zvanično su počeli radovi na rekonstrukciji mosta.

Uprkos svim iskušenjima ovog izuzetno zahtjevnog projekta, 23. jula 2004. godine taj čarobni kameni luk, remekdjelo jednog od najvećih arhitekata svog vremena Mimara Hajrudina, zasjao je ponovo na mostarskom nebu.

Godinu kasnije, Stari most u Mostaru uvršten je i na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Volimo te Stari. Zauvijek – poručili su iz tabora Rođenih.

Slični članci

Back to top button