BiHHercegovinaPolitikaVijesti

SDA DANAS DONOSI ODLUKU ZA HNK: Vlast s HDZ-om i SDP-om bez NES-a, ili nastavak agonije tehničke vlade

Danas se u Sarajevu dogovara model po kome će SDA pokušati ‘zasititi vuka, a održati ovce na broju’ kaže za Hercegovina.info izvor blizak pregovaračkim timovima za uspostavu nove vlade HNK.

Naime, u toku je sastanak između vrha SDA i predstavnika ove stranke iz HNK, na kojem SDA mora naći načina da uvjeri NES da odustane od prethodnog dogovora po kojem im slijedi jedno ministarsko mjesto u Vladi HNK.

Podsjećamo, dogovor o novoj Vladi koji su trebali činiti HDZ, SDA i SDP već je bio postignut, sazvana je i sjednica Skupštine HNK koja je sve trebala potvrditi, da bi SDA sa zvukom sirene u vlast pokušao uvesti i svoje partnere iz Narodnog Evropskog pokreta, odnosno NES-a, protiv čega je izričito bio SDP, a ni u HDZ-u nisu bili oduševljeni tim potezom.

Skupština HNŽ

Odgođena je prva izvanredna sjednica Skupštine HNK zakazana za ponedjeljak, 23.10. 2023. godine, na kojoj je trebala biti potvrđena nova vlada. Također se odgađa i planirano obraćanje…

Iako ove tri stranke zajedno imaju dovoljno ruku za dvotrećinsku većinu, SDA iz sebi znanih razloga u vlast pokušava uvući i NES koji u Skupštini HNK ima samo jednog zastupnika.

To je naglasio u nedavnom razgovoru za N1 televiziju i Nermin Ogrešević, predsjednik ove stranke. “SDA je partner NES-u i obrnuto i ona treba ispoštovati ono što je rečeno i dogovoreno. Naravno, NES očekuje da bude dio vlasti i ne bi bilo dobro da hercegovački SDA to ne razumije i da pošalje poruku da, na neki način ne ispoštuje sporazum sa NES-om”, rekao je prvi čovjek NES-a.

Klajko, Ogrešević i Sefer Halilović

Ukoliko Narodni europski savez ne bude dio nove vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, to bi ugrozilo ukupne odnose ove partije i Stranke demokratske akcije, upozorio je predsjednik NES-a…

Današnji sastanak usmjeriti će formiranje buduće vlade, te bi trebalo biti puno jasnije, hoće li SDA, SDP i HDZ formirati vladu prema sporazumu kojeg su dogovorili prije mjesec dana, ili je Bakiru Izetbegoviću saradnja s NES-om na drugim nivoima važnija od HNK pa će ostaviti tehničku vladu Nevenka Hercega u kojoj SDA upravlja sa praktički šest resora. Zadnja opcija je da ukoliko SDA bude i dalje inzistirala na NES-u u vlasti HDZ i SDP pokušaju animirati ostale stranke za vlast u kojoj ne bi participirale SDA i NES.

Hercegovina.info

Slični članci

Back to top button