DruštvoHercegovinaKonjic

HNK: Počeo generalni štrajk zdravstvenih radnika, Sindikat pozvao Vladu da spriječe kolaps zdravstva

Jutros je u 8 sati počeo generalni štrajk zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), a veliki broj njih okupio se ispred Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, odakle su pozvali Vladu HNK-a „da sjednu za stol i spriječe katastrofu u zdravstvu.“

“Vlada HNK-a ponižava zdravstvene radnike, krši zakon, ovo je za svaku krivičnu prijavu, da mi imamo ovakvu vlast, da se ovako prema nama ophode. Sindikat je taj koji poštuje zakon, tjera Vladu na pridržavanje istog, a Vlada ga se ne drži. To je jedina vlada koja je poslala Sindikat na sud, sramota neka ih bude. Dok je bila korona pljeskali su i govorili „Bravo radnici!“. Gdje su sada? Nemamo šta da kažemo nego da ćemo se boriti do kraja dok se kolektivni ugovor ne potpiše”, poručio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić.

Predsjednica Skupštine Nezavisnog sindikata SKB-a Mostar Ana Mišić kazala je da zdravstveni radnici traže povećanje plate od 30 posto.

“Želimo da šira javnost bude upoznata s tim da već mjesecima radimo bez kolektivnog ugovora, za što je jedini krivac Vlada HNK-a koja nije uradila ništa da spriječi ovaj kolaps zdravstva. Nadamo se da će razum prevladati i da ćemo doći do rješenja i potpisivanja kolektivnog ugovora, kako bi nastavili s radom. Do tada naše pacijente molimo za strpljenje i razumijevanje”, kazala je Mišić.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković istaknuo je kako je u generalni štrajk stupilo više od četiri hiljade zdravstvenih radnika širom HNK-a.

“Od ovog trenutka veliki broj naših pacijenata i građana ostao je bez obaveznog zdravstvenog osiguranja, bez velikog dijela zdravstvenih usluga koja im pripadaju po zdravstvenom osiguranju. Šest punih mjeseci nijednim pravnim aktom, nijednim dopisom, iz Vlade HNK-a nisu se obratili Sindikatu i pokušali ono što im je bila zakonska obaveza, a to je da zaustave stupanje zdravstvenih radnika u generalni štrajk”, rekao je Vuković.

Dodao je kako je to primjer „ozbiljne neodgovornosti, nekompetentnosti i aljkavog rada“.

“Mi ih još jednom ispred pregovaračkog tima Sindikata zdravstvenih radnika, pozivamo da u toku današnjeg dana pozovu sindikate da se dogovorimo, potpišemo kolektivni ugovor i da spriječimo katastrofu u zdravstvu”, kazao je Vuković.

Prema njegovim riječima, posebno je teško stanje u zdravstvenim ustanovama u Konjicu.

“Bolnica Konjic je stupila u generalni štrajk, samo nije Dom zdravlja Konjic, koji je u ovom trenutku u velikoj agoniji, radnici su izbezumljeni i u ovom trenutku su pred davanjem kolektivnog otkaza”, naglasio je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a.

Što se tiče zdravstvenih usluga koje će građani moći dobivati tokom generalnog štrajka, Vuković je kazao kako su poslovi dogovoreni po pojedinačnim zdravstvenim ustanovama s poslodavcima, pa će tako svaka zdravstvena ustanova pružati različite zdravstvene usluge.

“Hitni slučajevi neće biti odbijeni, također i pacijenti koji se liječe od raka, njihovog zračenja i kemoterapije se neće zaustavljati. Sve ostalo, specijalistički pregledi i ono što je u redovnoj domeni, neće se obavljati dok traje štrajk”,  izjavio je Vuković.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Kantonalne bolnice ”Dr. Safet Mujić” Mostar Ismet Kodro poručio je kako je „strašno da medicinska sestra ne može naplatiti jednu prosječnu platu u Federaciji.“

“Potpuna je odgovornost na Vladi. Svjedoci smo i pomoći koja je davana zaposlenicima kao posljedica saniranja stanja koronavirusa, svi pbudžetski korisnici, pa čak i neke lošije firme, privatni poduzetnici su to isplaćivali, a jedini koji su ostali van te priče su zdravstveni radnici. Očekujemo od Vlade da nas pozove tijekom dana i da se razgovora o našim zahtjevima o povećanju plaća”, zaključio je Kodro.

fena.ba

Slični članci

Back to top button