DruštvoKonjicVijesti

MASOVNI PROTEST U KONJICU ZA ODBRANU NERETVE OD HIDROELEKTRANA

U Konjicu će se 11. 11. 2023. godine održati masovni protestni skup za odbranu rijeke Neretve i njenog sliva od novih hidroelektrana.

Protest organiziraju Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, Zelena Neretva Konjic i Pusti me da tečem, a podršku su mu već dale brojne organizacije i pojedinci.

Povod za protest je nastavak gradnje hidroelektrane “Ulog” na rijeci Neretvi, unatoč otporu lokalnog stanovništva, akademske zajednice i bh. javnosti.

“Uprkos otporu lokalnog stanovništva, akademske zajednice i bh. javnosti nastavlja se gradnja hidroelektrane “Ulog” koja prijeti cijelom gornjem toku Neretve. Već se naziru posljedice po rijeku i živi svijet. Ali ovo nije jedina prijetnja opstanku Neretve i njenih pritoka. Ako se smjesta ne pokrenemo, u slivu hercegovačke ljepotice biće izgrađeno još 36 hidroelektrana. Svojevremeno je bila planirana gradnja čak 93 hidroenergetska postrojenja, ali su lokalne zajednice i aktivističke grupe odlučnim dugogodišnjim borbama spriječile izgradnju na desetine HE. Hrabri čuvari Bune, Neretvice, Doljanke, Drežanke i drugih hercegovačkih rijeka pokazali su da borbom možemo zaustaviti silu. Na nama je da se sad izborimo i za Neretvu. Odbijamo da budemo upamćeni kao generacija koja se nije borila za jednu od najvrijednijih rijeka ove zemlje. Zato se okupljamo u Konjicu 11. 11. ove godine, na velikom protestnom skupu kojim ćemo obilježiti prekretnicu u borbi za Neretvu.” – saopćili su organizatori protesta.

Organizatori protesta zahtjevaju:

  • Urgentno zaustavljanje izgradnje HE “Ulog”
  • Prekid realizacije planiranih HE “Bjelimići” i “Glavatičevo” i 7 malih hidroelektrana na području gornjeg toka Neretve.
  • Zaustavljanje izgradnje HES “Gornji horizonti”
  • Strogu zakonsku zaštitu prirodnih vrijednosti sliva Neretve
  • Prestanak kupovine skupog uglja za potrebe Elektroprivrede BiH iz privatnih rudnika kompanija EFT-a i Lagera.

Organizatori pozivaju sve građane da se pridruže skupu i pomognu u borbi za Neretvu, jednu od najljepših i najvrijednijih rijeka u BiH.

Slični članci

Back to top button