DruštvoKonjicKulturaMagazinNVOVijestiZanimljivosti

Uspješna završnica projekta ‘’Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine’’

Ustanova ‘’Narodni univerzitet Konjic’’ u Konjicu i PJ Zavičajni muzej Konjic završili su ovogodišnji projekat ‘’Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine’’, sa radionicom o duhovnoj naslijeđu, pod nazivom ‘’Konjička šara na listi UNESCO-a’’. Pomenuti projekat već godinama podržava Federalno ministarstvo kulture i sporta.

U radionici su učestvovali “Likovna” i “Kulturno – historijska sekcija iz Prva onovna škole Konjic”, pod mentorstvom nastavnica Samire Bise i Kaseme Banda. Voditelji edukativnog djela radionice su bili Dino Džumhur i Muhamed Krnjić.

Program je realizovan povodom 30 godina od ulaska Bosne i Hercegovine u UNESCO. Uz povjesno-edukativni segment učesnici su imali priliku posjetiti Muzej drvorezbarstva ‘’Rukotvorine-Zanat’’ Konjic, gdje su uz kustosicu Maju Rajić upoznali zbirku ove stoljetne tradicije Konjice, već odavno zaštićene na Uneso-ovoj listi.

Nakon “Zanata” uslijedio je praktični dio gdje su se osnovci upoznali sa osnovama izrade rezbarija i na licu mjesta uz drvorezbare Armina Nikšića, suvlasnika zanatske radnje “Braća Nikšić” i Samira Bubala, ispratili sve korake u smislu korištenja drveta, njegove, obrade, pa sve do završnih-umjetničkih bravura, koje se u u finalnoj fazi utiskuju u drvo, što je na koncu rezultura umjetničkim djelom, fascinantnim u duhovnom i materijalnom smislu.

Drvorezbarstvo je stoljetna tradicija Konjica, koja je zaštićena na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Konjic je jedino mjesto u Bosni i Hercegovini u kojem je razvijeno drvorezbarstvo, a tradicija konjičkog drvorezbarstva je zaista bogata i duga.

Završnica projekta je bila uspješna, a učesnici su imali priliku naučiti više o konjičkom drvorezbarstvu i njegovoj važnosti za očuvanje tradicionalne baštine.


Konjičko drvorezbarstvo: ljepota i umjetnički duh Hercegovine

Konjičko drvorezbarstvo je tradicionalna stolarska veština koja se u Konjicu, Bosni i Hercegovini, praktikuje već vijekovima. Odlikuje se jedinstvenim floralnim i geometrijskim motivima, koji se često koriste za ukrašavanje namještaja, posuđa i drugih predmeta.

Prvi pisani trag o konjičkom drvorezbarstvu datira iz 1892. godine. Veština je procvjetala u ranom 20. vijeku, zahvaljujući djelimično naporima Ivana Ramljaka, majstora stolara i drvorezbara. Ramljak je 1906. godine osnovao školu drvorezbarstva u Konjicu, koja je pomogla u obuci nove generacije drvorezbarskih majstora.

Danas je Konjic jedino mjesto u Bosni i Hercegovini gdje se konjičko drvorezbarstvo još uvijek široko praktikuje. U Konjicu ima preko 200 porodica koje se bave ovom vještinom, a njihov rad je poznat po visokoj kvaliteti i umjetničkoj vrijednosti.

Godine 2017. konjičko drvorezbarstvo je upisano na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Ovo priznanje je potvrda jedinstvene vrijednosti i važnosti ove tradicionalne vještine.

Evo nekih od ključnih karakteristika konjičkog drvorezbarstva:

  • To je tradicionalna stolarska veština koja se u Konjicu praktikuje već vijekovima.
  • Odlikuje se jedinstvenim floralnim i geometrijskim motivima.
  • Često se koristi za ukrašavanje namještaja, posuđa i drugih predmeta.
  • To je živa tradicija koja se i danas široko praktikuje u Konjicu.
  • Priznato je kao važan dio nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Slični članci

Back to top button