BiHDruštvoVijesti

Od 1. novembra obavezne zimske gume

U periodu od 1.11.2023. do 1.4.2024. godine na teritoriji Bosne i Hercegovini zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme.

Uprava policije MUP-a podsjeća vozače da je posjedovanje zimske opreme, bez obzira na vremenske uslove, obavezno u periodu od 01. novembra tekuće do 01. aprila naredne godine za sva motorna vozila izuzev svih motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije).

 Zimska oprema podrazumijeva:

a) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili
b) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili
c) pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

    Pripremite svoja vozila na vrijeme i sigurno učestvujte u saobraćaju.”

Zimski pneumatici su preporučljivi i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od sedam stepeni.

Na ovim temperaturama, letnje gume gube svoju najvažniju karakteristiku – dobro prijanjanje, njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju zimski pneumatici, navodi se u saopštenju. Na zimskim pneumaticima dubina šare mora biti minimum četiri milimetra.

U periodu zamene pneumatika, preporuka vozačima je da ne postavljaju zimske pneumatike samo na prednje točkove već na sva četiri. Ukoliko se gume stave samo na prednju osovinu, lako može doći do proklizavanja automobila i zakretanja vozila u krivinama.

Sa druge strane, ukoliko se postave samo na zadnju osovinu, može se dogoditi da tokom skretanja prednje gume izgube prijanjanje i vozilo nastavi pravo. Pneumatike starije od pet godina je potrebno detaljno kontrolisati jednom godišnje.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, vozač je dužan da u saobraćaju na putu poseduje zimsku opremu i koristi na propisan način, u suprotnom predviđena je novčana kazna.

Izvan naseljenih mesta, obavezno je u prtljažniku imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije. Kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba.

U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima, a u zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezna je još i lopata. Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na sve učesnike u saobraćaju da iskoriste trenutne povoljne vremenske prilike i svoja vozila pripreme za vožnju u zimskim uslovima.

Slični članci

Back to top button