BiHBiznisDruštvoPrivredaVijesti

Mladima u FBiH će se garantovati pronalazak posla u roku od četiri mjeseca od prijave na biro

Ministar rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Delić (NiP) objasnio je šta će značiti strategija zapošljavanja koju je jučer usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Napomenuto je da je riječ o strategiji za sedmogodišnji period te da je za njeno konačno usvajanje potrebno da je potvrdi Dom naroda Parlamenta FBiH.

Kako su saopćili iz resornog ministarstva, FBiH, kao i veći dio regije, suočava se s nepostojanjem kvalitetnih politika zapošljavanja, kao i sve većim odlivom kvalitetne radne snage, što je dugoročni problem, posebno ako se u obzir uzmu i negativni demografsko-populacioni trendovi.

“Očekuje se povećanje udjela stanovništva starije životne dobi za 75 posto, a istovremeno će broj radno sposobnog stanovništva biti prepolovljen. Uz povećanu emigraciju mladog, kvalifikovanog stanovništva (gdje je, prema izvještajima sektora civilnog društva, pet posto ukupnog stanovništva napustilo zemlju u proteklih nekoliko godina) i ubrzano starenje stanovništva (15 posto ukupnog stanovništva u dobi iznad 65 godina), očekuju se dugoročne i dalekosežne posljedice”, napomenuto je.

Ukazano je i na to da se očekuje povećanje omjera ovisnosti (djece i starijih osoba o radno sposobnoj populaciji), čime će se na radno sposobno stanovništvo staviti ekonomski teret pokrića troškova javnih usluga, kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita, socijalna zaštita, uključujući i penzije.

Međutim, kako su konstatovali u Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH, ovisno o ekonomskim faktorima, uprkos svemu, otvaraju se mogućnosti zapošljavanja, a kako bi se politike zapošljavanja usmjerile u pravom pravc Ministarstvo je u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (ILO) i drugim partnerima pripremilo sedmogodišnju strategiju zapošljavanja.

Zapošljavanje mladih

Strategija zapošljavanja sastoji se iz tri dijela. Prvi dio je analiza situacije na tržištu rada, drugi dio se odnosi na utvrđene politike zapošljavanja, dok se posljednji dio odnosi na operativne aspekte implementacije politike zapošljavanja.

Strategijom zapošljavanja se kroz četiri cilja nastoji doprinijeti povećanju lične zapošljivosti, razvijanju i unapređenju usklađenosti vještina sa zahtjevima tržišta rada, promociji kapaciteta kompanija u privatnom sektoru za otvaranje formalnih radnih mjesta, osiguranju uključivanja na tržište rada teško zapošljivih kategorija, osnaživanju upravljanja tržištem rada i povećanju kapaciteta za provođenje politika.

Strategijom se, između ostalog, prepoznaje garanciju za mlade kao potpuno novi model zapošljavanja mladih koji izlaze iz sistema obrazovanja i onih koji su ostali bez zaposlenja.

“Garancija za mlade garantuje pronalazak posla u roku od četiri mjeseca od prijave na evidenciju nezaposlenih i kao takva je mehanizam kojim ćemo, nadam se, zaustaviti odlazak mladih iz ove zemlje”, obrazložio je ministar Delić.

Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH (Foto: T. S./Klix.ba)

Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH (Foto: T. S./Klix.ba)

Prema njegovim riječima, oni koji uđu u proces garancije za mlade imaju jednu od četiri mogućnosti, i to zapošljavanje, kontinuirano osposobljavanje, praksu ili pripravnički staž.

“Pilotiranje garancije za mlade već je počelo, a za pilot općine izabrali smo manje sredine, Visoko i Čitluk. Nakon pilotiranja koje je osnovni uslov za pripremu plana implementacije garancije za mlade, implementacija garancije kao novog modela zapošljavanja proširit će se na sve sredine u Bosni i Hercegovini”, dodaje.

Podsjetio je i da je cilj garancije za mlade smanjenje nezaposlenosti i neaktivnosti mladih.

“Njenim provođenjem, države članice i kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji obavezuju se da će osigurati da svi mladi dobiju kvalitetnu ponudu za zaposlenje, nastavak obrazovanja, učenje kroz rad ili stažiranje u roku od četiri mjeseca od ulaska u status nezaposlenosti ili napuštanja, odnosno završetka formalnog obrazovanja”, izjavio je.

Ekonomija brige

Naglasio je da se strategijom zapošljavanja prepoznaje i ekonomija brige, za koju je naveo da je model kojim se na tržištu rada nastoje prepoznati neplaćene usluge koje uglavnom obavljaju žene koje, prema dostupnim istraživanjima, uzimaju veći udjel u postotku nezaposlenih, i to u kategoriji teže zapošljivih osoba. Delić je najavio razdvajanje evidencija aktivnih od pasivnih tražilaca posla.

“Osim navedenog, moram dodati i Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih koji je također prepoznat strategijom, a upravo ovim zakonom nastojat ćemo napraviti reformu zavoda i službi za zapošljavanje i razdvajanje evidencija aktivnih od pasivnih tražilaca posla”, istakao je.

Očekuje da bi sve zajedno trebalo u narednih sedam godina doprinijeti poboljšanju situacije na tržištu rada, saopćili su iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button