BiHDruštvoHercegovinaVijesti

U subotu u Mostaru skup podrške Palestini

Skup podrške palestinskom narodu održat će se u subotu u 12 sati u Mostaru.

Skup će se održati na trgu Musala, a organizatori su Udruženje bosanskohercegovačko – palestinskog prijateljstva i Palestinska zajednica u BiH.

Organizatori su poručili sve sudionike da ponesu svoje transparente i zastave Palestine.

Podsjetimo, skupovi podrške palestinskom narodu održali su se prvo u Sarajevu, a najavljeni su i u još nekoliko bh. gradova.

“Šest i po hiljada stanovnika pojasa Gaze ubijeno je od početka rata”, izvijestilo je Ministarstvo zdravstva pod kontrolom Hamasa. Oko dvije hiljade ljudi okupilo se u prošlu nedjelju u Sarajevu na skupu potpore Palestini koji je organizirala palestinska zajednica u BiH. Na platou ispred sarajevske Vijećnice okupljeni su nosili zastave Palestine, transparente na kojima su bili izrazi potpore Palestincima i osude nasilja u Gazi uključujući uvrede na račun Izraela koji je uspoređivan s nacistima.

Među sudionicima je bila i sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić koja je kazala da se ovim okupljanjem svrstavaju na pravu stranu povijesti. “Mi najbolje znamo kako je to ne imati vode, hrane i kada djeca ginu, Sarajevo kao grad koji je bio pod najdužom opsadom u modernoj povijesti”, kazala je Karić pred okupljenima dodajući da je Sarajevo za mir i za sve nedužne žrtve na svijetu.

Drugi su govornici uz pozive “Sloboda Palestini” tražili da se smjesta prestane s napadima na Gazu te dostavi pomoć ugroženim civilima na tom teritoriju.

 https://bljesak.info/vijesti/flash/u-subotu-u-mostaru-skup-podrske-palestini/436125?fbclid=IwAR1EughlZxXFAnEvY24csoFxK4jrLGJIi807ND9h4rN3L-B6fwZW9Lhgtmw

Slični članci

Back to top button