BiHDruštvoPolitika

Nikšić s ambasadorom Palestine: FBiH spremna pružiti pomoć

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sa ambasadorom Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeqom Namoora. Sastanku je prisustvovao i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar.

Premijer Nikšić je kazao palestinskom ambasadoru da suosjeća i iskazuje razumijevanje prema palestinskom narodu i situaciji u kojoj se civili te zemlje nalaze.

Kako je rekao, ne tako davno i naši građani i naše porodice bile su izložene brutalnim granatiranjima i stradanju. Također je iskazao spremnost za pružanje pomoći, te ambasadora upoznao sa nedavno donesenim zaključkom Vlade Federacije BiH kojim je iskazana spremnost za privremeni prihvat djece bez roditelja smještene u SOS Dječijem selu iz palestinske Rafe u Federaciju BiH.

Federalni premijer i ministar Dizdar su posebno naglasili da će pomenuti zaključak biti realiziran prema važećim međunarodnim i bh. zakonima, i isključivo i samo ukoliko odluku o izmještanju palestinske djece bez roditelja donesu nadležne vlasti u Palestini.

Ambasador Namoora se zahvalio na spremnosti Vlade Federacije BiH da pomogne palestinskom narodu dodavši da konačnu odluku o tome donosi rukovodstvo njegove zemlje.

Tokom razgovora palestinski ambasador je informisao premijera Nikšića i ministra Dizdara o tome da je trenutno u pojasu Gaze od ukupno 2,3 miliona stanovnika njih 1,5 miliona raseljeno i bez krova nad glavom. Kazao je da je 5.200 osoba poginulo, te da ih je oko 16.000 teško ranjeno, kao i da se pod ruševinama, prema procjenama, nalazi 1.500 poginulih.

Palestinski ambasador u BiH je domaćine upoznao i o veoma lošoj zdravstvenoj situaciji u njegovoj zemlji i gdje prijeti opasnost od zaraze, a istakao je i podatak da je broj kamiona sa humanitarnom pomoći koja je ušla u njegovu zemlju dovoljan tek za potrebe jednog naselja.

Ambasador se zahvalio svim ljudima u BiH koji su jučerašnjim mirnim okupljanjima dali podršku njegovom narodu, kao i onima koji svakodnevno telefonskim pozivima Ambasadi iskazuju podršku palestinskom narodu i nude pomoć.

vijesti.ba

Slični članci

Back to top button