DruštvoKonjicVijestiZanimljivosti

Nepropisno parkiranje u Konjicu: Da li policija revnosno obavlja svoj posao?

Konjic je u posljednje vrijeme suočen s velikim problemom nepropisnog parkiranja na trotoarima. Vlasnici vozila često parkiraju na pješačkim stazama, što znatno otežava kretanje pješaka, ali i ugrožava njihovu sigurnost.

Na svakom koraku, u glavnoj ulici Maršala Tita, prema Musali, kroz Koloniju, Prkanj…, mogu se vidjeti vozila parkiran na trotoarima i cesti.

Problem nepropisnog parkiranja je ozbiljan, jer ugrožava sigurnost pješaka, a također otežava kretanje invalida, roditelja s kolicima i starijih osoba.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova ističu da građani za svaku vrstu protivpravnog ponašanja, pa i nepropisno parkiranje koje ugrožava druge učesnike ili pješake, trebaju pozvati 122 ili direktno policijsku upravu na čijoj teritoriji se ta radnja dešava.

Jedan od naših čitatelja, S. DŽ., ovako je prokomentarisao situaciju:

“Konjic nema više trotoar, niti mjesta za kretanje pješaka. Nadobudni vozači pogrešno parkiranih automobila su nas potjerali na ulice, a službe koje bi trebali uvrsti reda po pitanju parkiranja automobila, ne obavljaju svoju funkciju. Samo još treba da se desi povreda pješaka koji moraju hodati ulicama, umjesto trotoarima.”

U ovom kontekstu, s obzirom na izjavu našeg čitatelja i onoga čemu gotovo svakog dana svjedočimo, nameće se pitanje da li policija revnosno obavlja svoj posao.

Odgovarajući na upit portala novikonjic.ba iz Policijske uprave Konjic saopćili su da su u prvih devet mjeseci ove godine kaznili 1.364 vozača, odnosno izdali toliki broj prekršajnih naloga što jasno govori da policija poprilično radi svoj posao u vezi nepropisnog parkiranja u našem gradu.

“Policijska stanica Konjic i Policijska stanica za bezbjednost saobraćaja Konjic zajedno su provele i jednu lokalnu akciju po mirujućem saobraćaju u mjesecu septembru, u periodu od 1. 9. do 15. 9. 2023. godine, a zbog dolaska nove školske godine, kada je povećan broj đaka pješaka učesnika u saobraćaju.” – kazao je komandir Mustafa Gakić.

Međutim, da li je sve to dovoljno?

Lokalna policija mora biti revnosnija i kažnjavati nesavjesne vozače koji parkiraju vozila po trotoarima Konjica iz više razloga:

Sigurnost pješaka: Pješaci su najugroženija kategorija sudionika u saobraćaju, a parkiranje vozila po trotoarima ih dodatno ugrožava. Kada su trotoari blokirani, pješaci su prisiljeni hodati po cesti, gdje su izloženi riziku od udarca vozila.

Dostupnost javnih prostora: Trotoari su javni prostor koji je namijenjen pješacima, a parkiranje vozila na njima spriječava pješake da ih koriste. To je posebno problematično za osobe s invaliditetom i starije osobe, koje mogu imati poteškoća u hodanju po cesti.

Estetika grada: Neuređeno parkiranje vozila po trotoarima narušava estetiku grada i daje dojam neurednosti i neorganiziranosti.

Lokalna policija može doprinijeti rješavanju ovog problema intenzivnijim patroliranjem i kažnjavanjem nesavjesnih vozača.

Na kraju, potrebna je i promjena svijesti samih građana o problemu neuređenog parkiranja. Građani treba da shvate da parkiranje vozila na trotoarima nije samo nezakonito, već i opasno i neestetično.

Važno je da smo svi svjesni problema nepropisnog parkiranja i da pokušamo zajedno naći rješenje. Pješačke staze su namijenjene pješacima, a ne vozilima.

Slični članci

Back to top button