BiHSport

Fudbal nam tone sve dublje, a čelnici FSBiH “love u mutnom”: Najvažniji su snaha i sinovi

Fudbal u Bosni i Hercegovine nikada nije bio na nižim granama. Zmajevi gube od Luksemburga, do zadnje sekunde strepe protiv Lihtenštajna, a Zmajići su kvalifikacije okončali i prije nego što su počeli – nakon uvodna tri susreta…

I to je dobro, ako se pogleda kakva je situacija u klupskom fudbalu, koji je u močvari iz koje će se teško izbaviti. Svako malo svjedoci smo sudijskih lakrdija, zbog kojih nam se smije ostatak svijeta. Ranije u korist Zrinjskog, Željezničara, Sarajeva…, danas u korist Borca (međutim, ranije su se greške kažnjavale, a sada se zbog grešaka arbitri nagrađuju).

Danas je postala praksa da navijači i igrači Borca divljaju, da krše Disciplinski pravilnik FSBiH zbog kojeg bi trebali biti žestoko kažnjeni, ali nisu. Zašto? Zato što ih niko ne smije prijaviti.

Niko ne reaguje na to. Većina medija će sve to napisati, ali besramnici iz bh. fudbala neće previše zazirati od toga. Nastavit će dalje kao da se jučer ništa nije dogodilo. Šute i klubovi. Da li zbog toga što imaju “oraha u džepovima” ili se boje odmazde šefova…?

Muk je “glasan” i kod onih koji se nešto pitaju u bh. fudbalu. Od predsjednika komisija koji bi združenim snagama trebale sankcionisati svaki prekršaje u našem fudbalu, preko v.d. generalnog sekreta Adnana Džemidžića, direktora “svega i svačega” (Sektor za takmičenje, suđenje i događaje, a uz to i član Komiteta za sudije i suđenje FSBiH) Elmira Pilava, do članova Izvršnog odbora u FSBiH. Zašto?

Vjerovatno zato što im odgovara ovakvo stanje. Vjerovatno im odgovara da je bh. fudbal močvara, jer je u tom slučaju “lov u mutnom” mnogo uspješniji.

A možda odgovor na mnoga pitanja leži u spisku ljudi koji čine Izvršni odbor i koji donose većinu odluka vezanih za bh. fudbal.

U martu 2021. godine izabrana je nova “fudbalska vlada” koju čine: Vico Zeljković, Ivan Beus, Irfan Durić, Milorad Sofrenić, Ivan Perić, Muhidin Raščić, Midhet Sarajčić, Dragan Soldo, Ivo Ivkić, Azmir Husić, Muris Jabandžić, Milorad O. Lale, Miloš Brkić, Žarko Laketa i Fuad Čolpa.

Zajednička karakteristika za većinu njih je da nemaju bogatu fudbalsku karijeru. Pojedini se “predstavljaju” kao fudbalski amateri, drugi kao advokati, treći kao policajci…

Također, imaju još jednu zajedničku karakteristiku – obilato koriste funkcije na kojima su kako bi u Savez i stručne štabove reprezentacija “uvukli” što više rodbine i prijatelja.

Najočitiji primjer je dinastija Raščić iz Goražda. Kako je senior Muhidin Raščić postao član IO, tako je i sin Admir imenovan za selektora kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine. No, to nije sve. I Muhidinova snaha, a Admirova supruga Mirela Raščić u međuvremenu je zaposlena u FSBiH. Ona to potvrđuje na svom Facebook profilu, a često pokušava “zavoditi red” i među novinarima, jer je bila angažovana da pred utakmice reprezentacije BiH u Zenici novinarima dijeli akreditacije…

Na stranicama FSBiH u prošlosti smo mogli pročitati još jedno prezime Raščić. Riječ je o Ajdinu, pionirskom reprezentativcu BiH. Kako piše u Comet sistemu, Ajdinov otac se zove Admir Raščić. Tako je najmlađi Raščić na jednom okupljanju dobio prednost u odnosu na igrača RB Salzburg, iako je tada bio jedini reprezentativac BiH koji nema klub, nego je poziv dobio kao član Škole fudbala Pro. Pogađate, “alfa i omega” ove ŠF je njegov otac Admir…

Očevo pojavljivanje na sjednicama IO FSBiH vješto koristi i Zoran Sofrenić. Njegov otac je Milorad, kadar odan predsjedniku Zeljkoviću. Selektori se mijenjaju, ali Zoran je konstanta u stručnom štabu mlade reprezentacije BiH… Zbog kvaliteta ili tate Milorada, procijenite sami.

U biografiji Ivana Beusa, drugog potpredsjednika FSBiH, glavna karakteristika je da je “obavljao funkciju predsjednika HŠK Zrinjski Mostar, a bio je i direktor ovog kluba”. “Lokalpatriotizam”, odnosno forsiranje Zrinjskog, a istovremeno nebrigu za bh. klupski fudbal dokazao je nebrojeno puta. Ništa bolja situacija nije na na reprezentativnom planu.

Tako je njegov kadar Mario Ivanković, nedavno kao i iz topa ispalio da se stručni štab Zmajeva formira na osnovu nacionalnog ključa, te da je njega “zapalo da uđe ispred Hrvata”. I ostao je živ! Vjerovatno zato što iza njega stoji drugi čovjek bh. fudbala… Dubravko Orlović, doskorašnji trener kadeta Zrinjskog odnedavno je selektor juniorske reprezentacije BiH.

I Irfan Durić, drugi potpredsjednik FSBiH, iskoristio je utjecaj, pa je u reprezentaciju “gurnuo” svog doktora iz Cazina. Javna je tajna da Durić vedri i oblači kada je u pitanju sudijski kadar i da se njegova često uvažava kod delegiranja utakmica. Uostalom, kontroverzni arbitar Mirza Kazlagić njegov je pulen, koji ujedno obavlja i funkciju generalnog sekretara FS USK, odakle dolazi i Durić.

Fuad Čolpa je čovjek koji dolazi iz FSKS, neko ko bi se, kao i svi, trebao zalagati prije svega za normalne vrijednosti u bh. fudbalu, a potom i kao zaštitnik klubova koji su iz njegovog kantona, dva velikana – Željezničara i Sarajeva. No, njemu to ne pada na pamet, jer, po svemu viđenom on kao da “po mišljenje” ide u Banja Luku i ispunjava želje Vice Zeljkovića.

Ne tako davno bespogovorno je digao ruku za igranje utakmice Rusija – BiH. Utakmice koja bila želja prvog čovjeka bh. fudbala, a koji je tako želio obradovati daidžu Milorada Dodika… Čolpa je veliki navijač Zmajeva i rijetko propušta gostovanje našeg državnog tima. Naravno, o trošku FSBiH, kao dio delegacije našeg Saveza.

U FSBiH je zaposlena i Andrea, kćerka Milorada O. Laleta, ali treba naglasiti, da je za razliku od ranije nabrojanih, ona počala raditi i prije nego što je njen tata postao član IO.

Za kraj, red je pomenuti i predsjednika Saveza. Vico Zeljković je najzaslužniji za mnogo toga što ne valja u bh. fudbalu. U njegovom mandatu, od marta 2021. do oktobra 2023. godine, u rasponu od dvije i po godine, Zmajeve su vodila četiri selektora – Ivaylo Petev, Faruk Hadžibegić, Meho Kodro i Savo Milošević. Istovremeno je bez odgovornosti njegova lijeva ruka Zvjezdan Misimović, direktor A reprezentacije, koji je predlagao pomenute selektore. Bez odgovornosti je i desna ruka, savjetnik Marko Miličić, koji prima plaću za to da bi bio pratnja prvom čovjeku našeg fudbala. Jer, očito ga loše savjetuju, što pokazuju rezultati…

Vico Zeljković ne krije da je navijač Borca, što je legitimno. Ali je degutantno to što Borac ima obilatu sudijsku pomoć. U njegovom mandatu Banjalučani su dva puta izborili Evropu, jednom su bili prvaci BiH, a kada vidimo kakvo suđenje imaju ove sezone ne bi bilo iznenađenje da Zeljković u maju naredne godine, uz taktove “Marša na Drinu” opet bude dijelio zlatne kolajne igračima Borca. Možda i sudijskoj četvorci koja se tog dana zadesi na Gradskom stadionu u Banjoj Luci.

Faktor

Slični članci

Back to top button