BiHBiznisKonjicPolitikaPrivredaSvijetTurizamVijestiZanimljivosti

Selo Lukomir proglašeno najljepšim selom u Bosni i Hercegovini

Selo Lukomir, koje se nalazi na planini Bjelašnici na području grada Konjica, proglašeno je najljepšim selom u Bosni i Hercegovini u okviru USAID-ovog projekta razvoja održivog turizma. Lukomir je već od 2009. godine na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, a sada je dobio i međunarodnu oznaku Najljepša sela, što je veliki uspjeh za razvoj ruralnog turizma u ovom kraju.

Konjic je nedavno proglašen jednom od pet najboljih zelenih destinacija u BiH, a selo Lukomir najljepšim selom u BiH. To su značajna priznanja našem turističkom potencijalu i podstrek za razvoj novih projekata i programa koji će omogućiti kvalitetne uslove za bavljenje ovom djelatnošću za lokalno stanovništvo i doprinijeti kvalitetnijoj i sadržajnijoj turističkoj ponudom za sve goste. – kazao je gradonačelnik Konjica, Osman Ćatić.

Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH “Alterural” provelo je aktivnosti na uvođenju međunarodne oznake Najljepša sela u cilju očuvanja prirodne i kulturne baštine sela u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o jedinstvenom kulturnom naslijeđu sela koja ona imaju.

Akciju “Najljepša sela u Bosni i Hercegovini” podržavaju Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz USAID Projekt održivog razvoja turizma u Bosni i Hercegovini i CCFD (Francuska).

Lukomir je jedno od najljepših i najposjećenijih sela u Bosni i Hercegovini. Poznato je po svojoj tradicionalnoj arhitekturi, bogatoj kulturnoj baštini i prelijepim prirodnim ljepotama.

Čestitamo selu Lukomir na ovom velikom uspjehu!

VEZANA VIJEST:

Slični članci

Back to top button