DruštvoSvijetVijesti

U Washingtonu osnovana Ujedinjena strateška alijansa za BiH

Nedavno je osnovana organizacija Ujedinjena strateška alijansa za Bosnu i Hercegovinu (USABIH) sa sjedištem u Washingtonu. Najavljeno je da će organizacija raditi na jačanju savezništva između Sjedinjenih Američkih Država i BiH na bazi međusobnih interesa i dvosmjernih rješenja, a ne jednostranih molbi i zahtjeva.

“Odnosi između ove dvije države prošli su različite faze i nemoguće ih je posmatrati jednolično. Istina je da je bilo rješenja koja nisu uvijek bila u najboljem interesu BiH, ali su SAD kroz većinu poslijeratnog perioda bile snažna i neprikosnovena podrška BiH, njenim institucijama i internim odnosima. Posebno je važno naglasiti integracijsku ulogu koju su SAD imale u formiranju Oružanih snaga te jačanju obavještajnih i sigurnosnih kapaciteta”, kazali su iz organizacije.

Cilj je da se odnosi produbljuju kroz informisanje i edukaciju nove generacije američkih zvaničnika, posebno članova Kongresa, o stvarnom stanju na terenu u BiH te načinu na koji SAD i BiH mogu doći do rješenja od zajedničkog interesa.

“Dugo smo se oslanjali na stare simpatije i savezništva sa starijom generacijom američkih zvaničnika. Nove generacije nemaju lična iskustva i razumijevanje situacije kao što su imali članovi Kongresa koji su se strastveno borili za naše interese 1990-ih poput senatora Dolea, Bidena, Liebermana i dr. Moramo biti prisutni tamo gdje se donose ključne odluke jer neko drugi popunjava prostor ukoliko mi ne pričamo našu priču. Naš cilj je da vratimo kontrolu nad narativom o BiH, a radit ćemo zajedno s američkim zvaničnicima na dvopartijskoj podršci za ujedinjenu, suverenu i slobodnu BiH”, zaključuju iz USABIH.

Članovi organizacije USABIH su istaknuti autori, analitičari i stratezi koji su radili u američkom Kongresu, objavljivali radove u najpoznatijim svjetskim medijima, od New York Timesa i Washington Posta, Foreign Policy magazina i dr te alumnisti prestižnih univerziteta poput Columbie, Harvarda, Dukea, Yorka, UCL-a.

Posebno je naglašeno da je ovo generacijski projekat koji treba da postavi temelje za decenije budućeg rada, a dobio je podršku sa svih strana probosanskog političkog bloka, što je rijetkost na današnjoj polariziranoj političkoj sceni.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button