BiHDruštvoPrivredaVijesti

Do kraja godine Federacija BiH zabranjuje rad nedjeljom?

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević izjavio je da Federalno ministarstvo trgovine intenzivno radi na izradi novog zakonskog rješenja o unutrašnjoj trgovini kojim je, između ostalog, predviđeno uvođenje neradne nedjelje u trgovinama na području FBiH.

– Mislim da možemo naći rješenje koje može zadovoljiti sve zainteresovane strane – rekao je Hasičević na debati Liberalnog foruma pod nazivom “Treba li nedjelja biti obavezni neradni dan u FBiH”.

Ministar Hasičević je istakao i da sve manje ljudi želi raditi u trgovinama, a jedan od razloga je i postojanje radne nedjelje.

– Dobit trgovačkih lanaca u 2020. godini nakon oporezivanja je bila 900 miliona, a 2022. godine milijardu i 500 miliona. Utvrdili smo da se radi o enormnom zarađivanju pa smo se u tom smislu počeli baviti i uzrocima inflacije…. Razgovarali smo s trgovačkim lancima i oni su priznali da im nedostaje radnika, ali i da je zbog radne nedjelje postalo nepoželjno biti trgovac – kazao je ministar.

Što se tiče prijedloga prednacrta zakona, kako je rekao, on je već u preliminarnoj proceduri i očekuje se mišljenje iz Ureda za zakonodavstvo, kao i Ministarstva pravde i Ministarstva finansija. Nakon toga ide u formi prednacrta na dnevni red Vlade FBiH, a nakon toga u parlamentarnu proceduru.

– Članom 17 tog novog zakona regulisan je način i raspored radnog vremena prodajnih objekata, pa se između ostalog predviđa da je radno vrijeme prodajnih objekata sedmično 90 sati, ali su nedjelja i praznici neradni – rekao je Hasičević.

Inicijativa je, prema njegovim riječima, započeta i s ciljem harmonizacije federalnog tržišta, obzirom da je dosadašnjim zakonom određeno da se to donosi na kantonalnim, odnosno na nivoima lokalnih zajednica, opština i gradova, pa su postojala šarolika rješenja. Ministar je naveo da su socijalnom dijalogu prepoznali i uvažili sve zainteresovane strane – sindikat i poslodavce, odnosno trgovce, kao i Udruženje potrošača. Sindikat radnika u trgovini je iznio svoje argumente koji su, kako je rekao Hasičević, ukazivali da bi to bila opravdana inicijativa, da nedelja bude neradni dan.

Nakon toga su, kako je dodao ministar, uslijedili sastanci sa svim značajnijim poslovnim subjektima iz oblasti trgovine, prije svega predstavnicima trgovačkih lanaca koji su također podržali inicijativu.

– S obzirom da je ovo zakonsko rješenje već pušteno u proceduru, očekujem da bi se do kraja ovog mjeseca moglo naći na dnevnom redu sjednice Vlade Federacije BiH – dodao je Hasičević.

Hasičević je istakao i da će vladajuća koalicija u Federaciji BiH izvjesno zajedničkim snagama podržati uvođenje neradne nedjelje.

Federalni zastupnik Damir Nikšić kazao je da je neradna nedjelja civilizacijska tekovina koja korijene ima još u antičkom periodu.

– Ja ne mogu da se opustim kad kraj mene neko radi. Jedan dan mora postojati da se opustimo svi kao društvo, jer se prenosi ta frekvencija. Radio sam i živio sam vani i imao sam slobodan dan ponedjeljkom. To je ludilo. Nisi sinhroniziran s društvom. Društvo kulturološki treba da ima dan kad se svi odmaramo. “Ne mogu danas” slušam od kako su ovi vaši neoliberali s Margaret Thatcher i Ronaldom Reaganom došli na vlast i sve deregulisali – kazao je Nikšić.

Poduzetnica Adela Ramić protiv je uvođenja neradne nedjelje u FBiH smatrajući da ona ljudima uskraćuje osnovno pravo na rad te da će posebnu štetu nanijeti malim trgovinama.

– Neki muškarci su nasilni prema ženama. Da li je sad zbog toga rješenje da svim muškarcima zabranimo pristup ženama? Zašto onda zbog toga što neki poslodavci krše prava svojih radnika treba svima da zabranimo da rade nedjeljom? Moju malu radnju zatvarate i tretirate je kao velike tržne centre koji zarađuju milijarde. S kojim pravom vi mislite da meni možete zabraniti da radim nedjeljom – kazala je Ramić.

Izvor: ekapija.com

Slični članci

Back to top button