BiHKonjicKulturaVijestiZanimljivosti

Učenici Srednje škole Konjic posjetili muzeje sjećanja u Sarajevu

Grupa učenika Srednje škole Konjic, u pratnji profesora Nermina Hakalovića, Lejle Puhalo i Latife Mezit, posjetila je tri muzeja sjećanja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Prvo su posjetili Spomenički kompleks Tunel D-B, poznatiji kao Tunel spasa. Tunel je bio životna linija za stanovnike Sarajeva tokom opsade grada, a učenici su imali priliku saznati više o njegovoj izgradnji i značaju za grad.

Nakon toga, učenici su posjetili “Bosanske muzeje sjećanja” u okviru kojih se nalaze dva veoma značajna muzeja: Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995. – Museum of genocide i “Život u Sarajevu pod opsadom 1992-1995. godine”. U muzeju su vidjeli lične predmete, ispovijesti žrtava rata i genocida, fotografije, kartografske prikaze, pisma, simulacije, dokumentarne filmove i umjetnička djela.

Posjeta muzejima je na učenike ostavila snažan dojam. Kroz živu priču vodiča, bar na trenutak su mogli osjetiti kroz šta su prolazili građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine tokom opsade i agresije na našu domovinu.

Slični članci

Back to top button