HercegovinaKonjicKulturaSvijetVijestiZanimljivosti

Radionice o tradicionalnim turskim umjetnostima u Konjicu, Mostaru i Stocu

Od 13. do 15. oktobra 2023. godine u saradnji Srednje škole Konjic, Kaymek centra Mostar, Medžlisa IZ Stolac, Fondacije “Elmira Sefo” i Instituta Yunus Emre u Konjicu, Mostaru i Stocu održane su radionice sa profesorom na Akademiji likovnih umjetnosti Mimar Sinan prof. dr. Ahmet Sacit Açıkgözoğlu i njegovim studenticama i umjetnicama.

Učesnici radionica su imali priliku da se upoznaju sa umjetnostima kao što su ebru, tezhip, katı’ (umjetnost rezanja papira) i minijatura, kao i upoznati se sa zvucima turskih melodijskih tipova Rast i Uşak.

Ebru je tradicionalna turska marogirana umjetnost koja se stvara na površini vode uz pomoć boja i kista. Tezhip je umjetnost kaligrafije i iluminacije rukopisa. Katı’ je umjetnost rezanja papira u različite geometrijske i floralne motive. Minijatura je umjetnost slikanja malih formata, obično na rukopisima i knjigama.

Turski melodijski tipovi Rast i Uşak su dva od najpopularnijih melodijskih tipova u turskoj klasičnoj muzici. Rast ima vesel i optimističan karakter, dok Uşak ima nostalgičan i melankoličan karakter.

-Zahvaljujemo se prof. dr. Ahmet Sacit Açıkgözoğlu i studenticama, saradnicima, učenicima likovnih sekcija, predavačima i polaznicima Kaymek kurseva i svima koji su doprinijeli realizaciji radionica.- saopćeno je iz Instituta Yunus Emre.

Ove radionice su bile odlična prilika za učesnike da se upoznaju sa bogatim kulturnim nasljeđem Turske i da nauče nove umjetničke tehnike.

Slični članci

Back to top button