BiHCrna hronikaDruštvoNVOVijesti

DVA MJESECA OD UBISTVA NIZAME HEĆIMOVIĆ: Ništa od obećanja samo novi femicid

No, pitanje svih pitanja, nakon svega, a femicid se nastavlja istom snagom i brutalnošću, ostaje – šta je obećano, a šta urađeno u proteklih dva mjeseca, od ubistva Nizame Hećimović. Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona još čeka izvještaje Sektora kriminalističke policije MUP-a TK, protesti ne dopiru do vlasti, a zakoni se ne mijenjaju

Piše: Edin SKOKIĆ

Prije dva mjeseca Gradačac je bio poprište monstruoznog zločina. A ožiljci te neviđene tragedije istim intenzitetom peku veći dio društvene zajednice u BiH, ali i regiona.

Rijetko je ko ostao ravnodušan na okrutnost koju je u video prijenosu pokazao ubica Nermin Sulejmanović, čiji posmrtni ostaci ni dva mjeseca kasnije nisu ukopani.

Žrtva femicida Nizama Hećimović postaje simbol borbe protiv nasilja nad ženama, a otac i sin Denis i Čengiz Onder su preostale nevine žrtve monstruma Nermina Sulejmanovića.

Pitanje svih pitanja

No, pitanje svih pitanja, nakon svega, a femicid se nastavlja istom snagom i brutalnošću, ostaje – šta je obećano, a šta urađeno u proteklih dva mjeseca kad je prevencija, kažnjavanje, definiranje ubistva žena u pitanju.

Žene na protestima u Gradačcu pokazuju tugu, ali i strah

Uprava policije MUP-a TK donijela je smijenila je Zehrudina Hasića, načelnika Policijske uprave Gradačac. Ranije je suspendovana i policajka Dženana Selimović protiv koje je pokrenut disciplinski postupak.

Veći broj poziva

O razmjerama uznemirenosti građana i građanki Gradačca govori podatak Udruženja „Vive žene“ iz Tuzle koje svakodnevno dobija veliki broj prijava porodičnog nasilja.

– U protekla dva mjeseca bilježimo veći broj osoba koje su nam se obratile za pomoć, posebno sa područja Grada Gradačac. Imali smo s tog područja 15 osoba, koje su smještene u sigurnu kuću. Ovih dana, tako da kažem, malo je mirnija situacija. Ali smo u proteklom razdoblju imali povećan broj poziva na naš SOS broj telefona, kao i dolazak u prostorije udruženja gdje su tražili pravnu pomoć i informacije o smještaju u sigurnu kuću. Zaista su građani i građanke bili zabrinuti – kaže Danijela Huremović, voditeljica sigurne kuće u Udruženju „Viva žene“.

Još se čeka izvještaj kriminalista

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona još čeka izvještaje Sektora kriminalističke policije MUP-a TK, a nakon toga će se obratiti javnosti.

Slučaj femicida u Gradačcu još se istražuje

– Ništa prije analize svih pribavljenih dokaza i dostavljenog izvještaja od Sektora kriminalističke policije nećemo komentarisati. Sazvat ćemo uskoro konferenciju za medije i na taj način ćemo se obratiti  javnosti – kaže Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK.

Ročišta svakih deset dana

U međuvremenu su se oglasili iz Općinskog suda Tuzla. Naveli su kako će se prioritetno rješavati predmeti u kojima je pokrenut krivični postupak zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo – Nasilje u porodici.

–  Ročišta će se zakazivati na svakih deset dana, a saslušanje svjedoka i vještaka će se provoditi na način da se što brže i efikasnije završe – zaključak je sa sjednice Krivičnog odjeljenja Općinskog suda u Tuzla.

Kao što je poznato Nizama Hećimović se svojevremeno obraćala za pomoć Općinskom sudu Gradačac, ali njeni vapaji nisu najozbiljnije shvaćeni.

Udruženje „Vive žene“ je kroz sastanke sa predstavnicima lokalne zajednice u Gradačcu ukazalo na revidiranje protokola intervencija u slučaju nasilja u porodici, a koji je potpisan 2014. godine.

Stvarna nadležnost

Ističu kako će u okviru 16. Dana aktivizma od 25. novembra do 10. decembra posebnu pažnju posvetiti Gradačcu i odati počast žrtvama, ali i skrenuti pažnju na sve češće femicide, na sigurnost građana i građanki, na veću posvećenost svih nas, na prepoznavanje i reagovanje.

– Nakon femicida u Gradačcu, pa i Živinicama i Zavidovićima, generalno je svijest na višem nivou, drugačije i odgovornije se gleda na probleme u porodici i nadam se da će ovaj slučaj, koji je izuzetno težak i strašan, osvijestiti i sve druge odgovorne i ukazati im u kojem pravcu moraju djelovati – kaže Danijela Huremović.

Gradačac je 11. augusta bio u fokusu bosanskohercegovačke, ali i regionalne javnosti. Nosioci izvršnih i zakonodavnih funkcija utrkivali su se sa izjavama, često i populističkim, jer nisu imali stvarnu nadležnost u konkretnom slučaju.

Okupljanja na trgu

Kako vrijeme odmiče fokus je pao na „Neformalnu grupu građanki i građana Gradačca“ koja i dalje jednom sedmično protestvuje u tom gradu i koja i dalje ima probleme u komunikaciji sa lokalnom zajednicom.

– Građani i građanke se kontinuirano okupljanju na trgu u Gradačcu i očekuju ispunjenje zahtjeva iz Gradačačke peticije za sigurnost. Podršku dobijamo od lokalnih aktivista/kinja, istomišljenika, stručnjaka/kinja iz prakse, organizacija civilnog društva i neformalnih grupa iz cijele Bosne i Hercegovine. Kao odgovor od lokalne vlasti dobili smo prekid sjednice Gradskog vijeća na kojoj se trebalo diskutovati o implementaciji zahtjeva navedenih u peticiji. Agonija je prolongirana, a nastavka sjednice nema ni nakon osam dana – navode u „Neformalnoj grupi građana i građanki Gradačac“.

Naglašavaju kako su 2021. godine evidentirano 48 prijava nasilja, 2022. 49 prijava, a u prvih
osam mjeseci 2023. 61 prijava i zločin u kojem su ubijene tri nevine žrtve.

Odgovora iz Gradskog vijeća Gradačac nema, a ni datuma kada bi prekinuta sjednica mogla biti nastavljena i u čijem radu trebaju učestvovati aktivisti i aktivistkinje „Neformalne grupe građana i građanki Gradačac“.

Šta je preduzeto?

Peticija je 12. augusta predstavljena Gradskom vijeću Gradačac. Navedeni su sljedeći zahtjevi: otvaranje sigurne kuće u Gradačcu, uspostava posebnog odjela za podršku žrtvama porodičnog nasilja koja će pružati zdravstvenu, psihološku i pravnu pomoć, uspostava samostalnog osjela za rad sa djecom i mladima u riziku, uspostava besplatnog SOS broja za pomoć koja će biti dostupna 24 sata za područje Grada Gradačca, uvođenje nastavnog materijala o jednakosti žena i muškaraca na svim nivoima  obrazovanja, opremiti i ojačati policijske snage, formiranje posebnog odjela u Policijskoj upravi Gradačac koji će primati i obrađivati žrtve porodičnog nasilja i uspostavu samostalnog odjela za pružanje savjetodavne i psihološke pomoći građankama i građanima u stvaranju zdravijih međuljudskih odnosa u
svrhu spriječavanja eskalacije nasilja.

– Ponavljamo, žrtve porodičnog nasilja jesu i moraju biti prioritet. Gradsko vijeće, ali kantonalne i federalne vlasti u realizaciji zahtjeva moraju se voditi Evropskom konvencijom o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, Konvencijom Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, Konvencijom Ujedinjenih nacija o ukidanju svih oblika diskriminacije žena, Konvencijom o pravima djeteta, Ustavom BiH… – navode u „Neformalnoj grupi građana i građanki Gradačca“.

Neformalna grupa je 19. septembra uputila dopis Gradskom vijeću Gradačac zatraživši da dobiju informaciju šta se preduzelo i kada će se implementirati njihovi zahtjevi.

Odgovora nema.

Borba na Gradskom vijeću Gradačac

Udruženje za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja „Djetelina“ uputilo je dopis kako stoji na  raspolaganju Gradu Gradačac da sa svojim timom stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja budu u  procesu osnivanja Sigurne kuće u Gradačcu.

Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović je „Neformalnoj grupi građana i građanki
Gradačac“ uputio odgovor u kojem navodi kako će prema važećim Pedagoškim standardima i sistematizaciji radnih mjesta u narednom periodu angažovati psihologe i socijalne pedagoge koji će voditi evidenciju o psihološkom stanju učenika.

 Zahtijevamo da sve škole na području Grada Gradačac posjete odgovarajući stručnjaci za mentalno  zdravlje djece te provedu aktivnosti kako bi se učenici pripremili za nastavni proces u novonastalim okolnostima – naveo je ministar Ahmed Omerović.

Resorno kantonalno ministarstvo je ispunilo zahtjev neformalne grupe, ali na lokalnom nivou još traje borba da se o femicidu i zločinima diskutuje na sjednici Gradskog vijeća te da se ispune zahtjevi iz Gradačačke peticije za sigurnost.

Protesti nakon brutalnog ubistva Nizame Hećimović održani su u više gradova BiH. Zahtjev se mogao sažeti u nekoliko rečenica: Stop femicidu, uvrštavanje femicida u krivični zakon, strožije kazne za ubice.

Benjamina protiv Benjamine

Najmasovniji protest po svemu sudeći u Sarajevu je organizirala gradonačelnica Benjamina Karić sredinom avgusta. Samo je rijetkima bilo jasno zašto se gradonačelnica koja pripada vladajućoj partiji odlučila na protest.

Iznijela je u javnost 16 zahtjeva koji se odnose na borbu protiv nasilja, prvenstveno nad ženama.

Ovih dana je kazala da su svi zahtjevi s tog skupa usvojeni na Gradskom vijeću Sarajeva, koje realno nema nikakvu ingerenciju, te da će “biti upućeni na više nivoe vlasti na daljnji postupak”.

Što je zapravo ništa. Pa skup i zahtjevi ostaju tek mrtvo slovo na papiru.

Nova inicijativa u Parlamentu

Početkom septembra zastupnik DF-a u Parlamentu FBiH Denis Grac uputio je inicijativu za izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH. Cilj je kako je rekao, poboljsati sigurnosnu situaciju.

Između ostalog, izmjenama i dopunama definisano je uvođenje instituta doživotnog zatvora i prepoznavanje krivičnog djela femicida.

Izmjene i dopune podrazumijevaju da bi, između ostaloga, kazna doživotnog zatvora bila propisana za najteže oblike teških krivičnih djela, počinjenih s predumišljajem.

U kontekstu borbe protiv femicida i nasilja usmjerenog na žene, ove bi izmjene Krivičnog zakona osigurale priznavanje posebnog statusa femicida, pooštravanje mjera u okviru krivičnog djela nasilja u porodici, kriminalizacija seksualnog uznemiravanja i tzv. osvetničke pornografija te kriminalizacija prijetnji i uznemiravanja putem kanala na društvenim mrežama i drugim sredstvima komunikacije.

No, to je tek inicijativa.

I federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak obećao je nakon femicida u Gradačcu da će biti sankcionirane osobe koje su davale podrške ubici Sulejmanoviću tokom prijenosa ubistva na društvenim mrežama.

Istina, trideset osoba je privedeno. No, javnost nikada nije dobila informaciju šta se dalje zbivalo.

Godina prođe

Prije tačno godinu godina državni je zastupnik Saša Magazinović  uputio inicijativu da se femicid definira kao posebno krivično djelo s posebnim kaznama.

 – Definisanje femicida kao posebnog krivičnog djela s posebnim kaznama – biti će prvi zakonski projekat na kojem ću raditi u novom mandatu, zajedno sa organizacijama za zaštitu ženskih prava. Konkretni koraci vec naredne sedmice! Do sada je vlast ignorisala i pitanja i inicijative – naveo je Magazinović.

Od tada je prošlo godinu dana!

U međuvremenu žene ubijaju. Žene bivaju ubijene. Prosvjedujemo na ulicama. Tražimo da vlast konačno nešto urade.

Nizama Hećimović, Denis i Čengiz Onder su pronašli svoj vječni smiraj kao vječna opomena za društvenu zajednicu u cijelini.

Monstruma Nermina Sulejmanovića ni rođeni otac nije htio ukopati.

Nakon femicida u Gradačcu, zabilježena su još dva slučaja.

Začarani krug nasilja, obećanja se nastavlja!

Interview

Slični članci

Back to top button