BiHBiznisDruštvoIntervjuKonjicPoljoprivredaSvijetVijestiZanimljivosti

Sejdefa Šoto / Semis doo Sarajevo: Azija na dohvat ruke

RAZGOVARALA: Sanela Muhibić / novikonjic.ba

Kvalitetni poljoprivredni proizvodi i prerađevine te kulinarske delicije predstavljene su i na ovogodišnjem Konjic Food festu i privukli goste iz svih krajeva Bosne i Hercegovine

Nakon 13 godina Konjic Food fest izrastao je u jednu respektabilnu sajamsku manifestaciju. U ranim jutarnjim satima sve bilo puno posjetilaca koji su kupovali proizvode i upravo to povezivanje poljoprivrede sa krajnjim korisnikom je bit pravaca razvoja na ovom području, kako poljoprivrede tako i turizma i zaštite okoliša.

Pored 106 izlagača i ovogodišnji Festival hrane je polučio najbolji rezultat do sada, jer su kupci došli u velikom broju, a oni koji su prodavali svoje proizvode uspjeli su gotovo sve prodati.

Na jednom od štandova primjetili smo našu sugrađanku Sejdefu Šoto, koja je prije nekoliko godina otišla u Uzbekistan, gdje i danas radi kao načelnica proizvodnja, ali je odlučila da otvori i firmu u Bosni Hercegovini.

Sejdefa Šoto, magistrica je poljoprivrednih nauka, a poslije završene Srednje poljoprivrede škole Konjic, obrazovanje je nastavila na Poljoprivredno- prehrambenom fakultetu Sarajevo. Diplomirala je u januaru 2009. godine, a već u februaru 2010. godine upisuje postdiplomski studij smjer: Voćarstvo. Završava pripravnički staža u Savezu poljoprivrednih udruženja u Konjicu te radni odnos nastavlja u Federalnom zavodu za poljoprivredu Sarajevo. U septembru 2019. godine odlazi u Republiku Uzbekistan kroz angažman švedske firme.

Za naše čitatelje razgovarali smo sa ovom uspješnom mladom ženom o njenom poslovnom poduhvatu.

Kako je krenuo dalje Vaš poslovni put kada ste se odlučili odseliti iz Konjica za Sarajevo?

U tom periodu zaposlila sam se u Federalni zavod za poljoprivredu na period od 2012. do 2019. godine. Ubrzo dobijam ponudu od jedne švedske firme, da idem u Uzbekistan i radim kao načelnik proizvodnje za njihovu firmu koju tamo imaju.   

U septembru 2019. godine otišla sam u Uzbekistan na 40  dana, da napravim samo projekat, a onda mi se tamo to sve zajedno svidjelo i vratim se ponovo u novembru, dam otkaz u Federalnom zavodu, uzmem djecu i zajedno sa njima odlazim u Uzbekistan.

Tamo sam provela  dvije i po godine. Poslije smo odlučili da se vratimo u Bosnu, radi nastavka školovanja.

Da ne bi bilo uzaludno dvije i po godine boravka u Aziji odlučili smo da napravimo našu firmu, koja se zove Semis doo Sarajevo. Naziv je, ustvari dobila po slovima mog imena i moje djece: Sejdefa, Emre i Isa.

U decembru prošle godine registrujem firmu, pripremimo svu “papirologiju” i vraćam se ponovo u Uzbekistan. Tu pakujem proizvode i u aprilu dolaze dva šlepera robe u BiH.

Koliko poslovnica imate u BiH, odnosno u Sarajevu?

Imam  jednu registrovanu firmu. Ona nam je u Hadžićima i imam dva dućana Sardoba. Naziv su dobili po najvećoj pijaci u gradu, u kojem smo se mi nalazili.

Koje se ponude mogu naći u Vašim dućanima?

U dućanima imamo oko 110 proizvoda. Imamo začine, orašasto voće, jezgrasto voće, suho voće, suho povrće, delikatese, kao što je suha dinja, imamo karakteristične njihove proizvode mungo grah, posthumke itd. Kod nas možete pronaći orginalne azijske čajnike i čajeve. Ove posude se prave od pamuka i njihove gline.

Da li se Vaši prozvodi mogu pronaći u Konjicu?

Mi imamo web sajt: https://semisdoo.com/ radimo i online narudžbu na teritoriji cijele BiH. Poštarina se plaća 7 KM, a preko 100 KM beplatna je dostava.

Planirate li otvaranje dućana kod nas u Konjicu?

U Konjicu bi više tražili partnerski odnos. Ne planiramo više od dva dućana, jer ja i dalje radim u Uzbekistanu. Tamo sam i dalje načelnik proizvodnje, radim za njih pa onda  za sebe ove dvije radnje, ali sigurno je da planiramo raditi na veleprodaji. Konjic više vidimo kroz partnerski odnos, da budu zastupnici naše firme u Konjicu i bit će mi drago, ako takog nekog pronađemo.

Prisustvovali ste i Sajmu hrane u Konjicu. Da li su ispunjena sva Vaša očekivanja?

Ono što bih ja posebno napomenula je to, da sam i  ja bila u organizaciji  2. Konjic food fest, kao agronom-pripravnik, kada sam radila u Savezu poljoprivrednih udruženja te sam zajedno sa našom delegacijom išla u Bergen. Prvi smo festival organizovali sa komunom iz Bergena, iz Norveške.

Drago mi je da sam danas došla od organizatora do izlagača. Ja sam tu više  reprezentativno, da pokažem, da je to moj Konjic, gdje sam se rodila, gdje se uvijek rado vraćam. Posebno mi je drago što mogu svoje proizvode predstaviti našim sugrađanima.

Da li ste zadovoljni odzivom na Vašem štandu?

Mi smo prezadovoljni, bili smo najposjećeniji štand. Nas  radi 4-5 i ljudima je zanimljivo nešto novo, jer malo ko ima priliku da vidi te proizvode. Kod nas je slogan Azija na dohvat ruke, da ono što je u Aziji dovezemo do naših krajnjih kupaca i da i oni osjete tu čaroliju Azije.

Koja su Vaša dalja očekivanja?

Uglavnom, da nastavimo raditi maloprodaju, da više radimo na reklami i veleprodaji, da budemo jedni od vodećih distributera i uvoznika, jer treba da napomen, da smo mi jedni od rijetkih uvoznika iz Azije u BiH.

Većinom uvoz ide preko Turske ili Bugarske pa se rade pretovari i tu su neke firme  koje su posrednici, a mi smo direktni posrednici,  jer imamo svoju proizviodnju u R Uzbekistan. Zaista želimo, da budemo jedni od vodećih uvoznika za BiH, a posebno karakterističnih proizvoda čajeva iz Azije, začina i orašastih plodova.

Slični članci

Back to top button