DruštvoKonjicKulturaNVOPROMOVijesti

Dobra djela žive vječno: Konjičanima posthumna priznanja za filantropiju

Udruženje “Volonteri i prijatelji konjičke regije” u saradnji sa Vijećem mladih i Gradom Konjicom 6. oktobra dodjelilo je priznanja za filantropiju (dobročinstvo) posthumno petorici Konjičana koji su svojim djelovanjem ostavili neizbrisiv trag u svom gradu.

1. Miralem Šabić Mika

Miralem Šabić Mika, svojim angažmanom za vrijeme najtežeg Korona-pandemijskog perioda u Konjicu svojevoljno, volonterski, svakodnevno i po nekoliko puta odlazio u Sarajevo po boce s kisikom kako bi svaki pacijent u izolatoriju imao dovoljne količine istog.

Mika je bio dobrovoljni davalac krvi dugi niz godina, ratni vojni invalid koji je dva puta ranjavan, a od jednog ranjavanja mu je ostao geler u plućima. Kasnije je postao heroj novog doba i spasitelj brojnih života dovozeći boce s kisikom.

Šabić je preminuo u februaru 2022. godine.

2. Dino Kasalo

Dino Kasalo, poznat je po svom jedinstvenom stilu snimanja, gdje je kombinirao dokumentarni pristup s umjetničkim izrazom. Njegovi filmovi su često bili satirični i kritički, a bavili su se važnim društvenim i ekološkim temama. Bio je veliki zaljubljenik u prirodu. Snimio je na desetine dokumentaraca, a najviše filmova u kojima je tretirao ekološku tematiku. Bio je neumorni borac za zaštitu bh. rijeka, posebno Neretve i Rakitnice. Većinu svog života provodio je na planini Prenj.

Kasalo je preminuo u junu 2023. godine.

3. Mirsad Čukle

Mirsad Čukle, pokazao nam je istinsko srce humanosti svojim radom i predanošću. Pomagao je svima onima koji su bili u potrebi, pružajući nadu i podršku. Bio je više od novinara. Bio je čovjek koji je svojim oštrim perom i neumornom željom za istinom pokazao snagu novinarstva u oblikovanju javnog mijenja. Njegova hrabrost da istražuje, otkriva istinu i izlaže nepravdu činila ga je istinskim glasom Konjica.

Čukle je preminuo u junu 2023. godine.

4. Zoran Hadžiosmanović

Zoran Hadžiosmanović, svoje najljepše mladalačke dane posvetio je brizi o drugima i duboko je shvatao značaj dobročinstva i volonterskog rada za zajednicu i običnog čovjeka u Konjicu. Pamtit ćemo ga po ljudskosti i drugarstvu.

Hadžiosmanović je preminuo u martu 2015. godine.

5. Osman Trnka

Osman Trnka, penzionisani oficir Armije Republike Bosne i Hercegovine, veliki zaljubljenik prirode i pripadnik GSS Konjic. Mnogo je pozitivnih djela po kojima ćemo pamtiti ovog dobrog planinara, a posebno po pređenim kilometrima svake godine iz Konjica do Srebrenice, kako bi odao počast žrtvama genocida.

Trnka je preminuo u maju 2021. godine.

Priznanja su dodijeljena na Gala večeri filantropije u Konjicu.

Ovih pet Konjičana su svojim djelovanjem pokazali da je filantropija vrlina koja se može i mora njegovati. Njihova djela su primjer za sve nas i nadahnjuju nas da budemo bolji ljudi. Filantropija je vrlina koja može učiniti svijet boljim mjestom.

Najbliži srodnici dobitnika zahvalili su se Udruženju VIPK, Vijeću mladih i Gradu Konjicu na priznanju i rekli da su ponosni na djela svojih najmilijih.

“Porodica čovjeka, kome je zaštitni znak bio osmijeh želi se zahvaliti za priznanje. Hvala vam prijatelji što cijenite Mirsadovu životnu misiju da čini dobro ljudima ili kako bi on rekao “da pali svjetlo onima koji dolaze”. Ovo priznanje je dokaz da je imao kome paliti svjetlo. Hvala.” – poručili su članovi porodice Mirsada Čukle.

Priznanja za filantropiju posthumno su dodijeljena u okviru projekta “Dani filantropije u Konjicu”, kojeg implementira Udruženje VIPK u saradnji sa Vijećem mladih i Gradom Konjicom, a podržava Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID BiH aktivnosti Snaga lokalnog – Naša zajednica je naša odgovornost, u saradnji sa Fondacijom tuzlanske zajednice.

Slični članci

Back to top button