BiHDruštvoPrivredaVijesti

Prva donacija hrane koja je oslobođena plaćanja PDV-a dostavljena javnim kuhinjama širom Bosne i Hercegovine

4. oktobra 2023, je hrana u vrijednosti od 20.000 BAM donirana Udruženju Pomozi.ba.

Kompanije Lactalis BH, Bingo, Mi99, Kovo Commerce, Džajić Commerce, Mik Company i Gadžo Comerc donirale su hranu u vrijednosti od 20.000 BAM, koja je – preko Udruženja Pomozi.ba, distribuirana javnim kuhinjama i udruženjima širom Bosne i Hercegovine.

Javne kuhinje i udruženja kojima je donirana hrana su Mozaik prijateljstva u Banja Luci, Udruženju Dobročinstvo-Humansot-Darežljivost u Zavidovićima, Udruženju mladih Fokus u Bosanskoj Dubici, Horizontu u Bihaću, Merhametu u Maglaju i Crvenom križu u Mostaru

Prva donacija napravljena je u skladu sa usvojenim dopunama Zakona o PDV-u i Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u kojim je donirana hrana pred istek roka oslobođena plaćanja PDV-a. Sve ovo se dešava pod okriljem USAID inicijative „Niko gladan.Niko sam.“ koju provodi Fondacija Mozaik sa svojim partnerima Udruženjem Pomozi.ba, Fondacijom Hastor, Mrežom za izgradnju mira te fondacijama Trag i Catalyst Balkans. U videu možete vidjeti ŠTA

Od jučer naš partner Pomozi.ba je obasut pozivima filantropskih kompanija iz cijele Bosne i Hercegovine koje su i do sada uvijek donirale brinući o najugroženijim kategorijama našeg društva, ali sada su zaista stimulisane od države da doniraju više. Udruženje Pomozi.ba ima najrazvijenije kapacitete za apsorpciju i distribuciju donirane hrane i trenutno preuzima na sebe ulogu posrednika distribuirajući donirane proizvode kuhinjama po cijeloj Bosni i Hercegovini. Ovo je prelazno rješenje do kojeg smo došli da bismo osigurali da što više građanki i građana u potrebi Bosne i Hercegovine osjeti dobrobiti našeg zajedničkog postignuća.

Fondacija Mozaik i Udruženje Pomozi.ba otvorili su e-mail adresu nikogladan@nikosam.ba na koju nam se mogu javiti svi donatori koji žele da doniraju hranu, a onda ćemo mi iznaći najefikasnije rješenje kako da donirana hrana najbrže stigne do javne kuhinje koja će osigurati da ista bude pravovremeno iskorištena. Cilj nam je da ovo privremeno rješenje na osnovu prvih pokazatelja koje ćemo uskoro imati preraste u trajno rješenje koje će biti napravljeno svakako u konsultacijama sa Upravom za indirektno oporezivanje, Agencijom za sigurnost hrane te članovima Parlamenta BiH koji će svakako imati uvid u proces implementacije.

Udruženje mreža za izgradnju mira

Slični članci

Back to top button