BiHDruštvoHercegovinaKonjicPrivredaVijesti

ACT: Pitanje HE “Ulog” ponovo u parlamentarnim salama, ali rasplet situacije ne obećava…

Na junskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zastupnik Slaven Raguž uputio je inicijativu koja se odnosila na zaustavljanje izgradnje hidroelektrane “Ulog” koja se gradi kod Kalinovika, u neposrednoj blizini entitetske linije.

U obrazloženju inicijative navedeno je, između ostalog, da HE “Ulog” dovodi u veliku opasnost gornji tok rijeke Neretve, s posebnim naglaskom na moguće štetne posljedice po naselja koja se nalaze nizvodno od lokacije projekta (Glavatičevo, Konjic, Jablanica itd), čiji stanovnici i lokalna vlast nisu imali adekvatnu priliku da iznesu stavove po pitanju realizacije ovog projekta.

Navedena je i argumentacija koja se odnosi na gornji tok Neretve kao svojevrsnu “škrinju” evropskog biodiverziteta, što je potvrđeno i istraživanjima provedenim u sklopu dvije Sedmice nauke na Neretvi.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma, postupajući po predmetnoj inicijativi, obratilo se relevantnim institucijama drugog entiteta – Republike srpske, čije odgovore ćemo parafrazirati kroz jednu rečenicu: Izrađene su odgovarajuće studije o uticaju na okoliš i odobrena/obnovljena ekološka dozvola, javnost je bila uključena te nas ne interesuju mnogo preporuke i postupanja Sekretarijata Bernske konvencije.

Prethodnu je sličnu inicijativu, u oktobru 2020. godine, podnio tadašnji poslanik Parlamenta FBiH i sadašnji gradonačelnik Grada Konjica Osman Ćatić, ali su odgovori resornih federalnih ministarstava i organa Republike srpske bili otprilike slični.

U međuvremenu izgradnje HE “Ulog” napreduje planiranom dinamikom i uskoro će uslijediti situacija u kojoj ćemo svakodnevno strepiti od katastrofe na brani koja se gradi na nestabilnom uloškom terenu.

???? Robert Oroz (juni 2023. godine)

ACT

Slični članci

Back to top button