BiHPolitikaVijesti

Suada Halilović(NIP) podnijela inicijativu prema Vladi FBiH da se uvede statističko praćenje „medijalne“ plate u Federaciji BiH

Suada Halilović, zastupnica Naroda i Pravde u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas je pred sjednicu PD Parlamenta Federacije podnijela inicijativu prema Vladi Federacije Bosne i Hercegovine da se uvede statističko praćenje „medijalne“ plate u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kako navodi u svome obrazloženju Federalni zavod za statistiku na mjesečnoj osnovi objavljuje podatke vezano za kretanja prosječne bruto i neto plate zaposlenih u Federaciji BiH.

Mjesečnim statističkim istraživanjem o platama zaposlenih prikupljaju se podaci o ukupnom iznosu bruto plate, ukupnom iznosu neto plate, broju zaposlenih na koje se odnosi isplata plate, ukupno plaćenim satima rada od strane poslodavca na koje se odnosi ukupna isplata, broju efektivnih sati rada od ukupno plaćenih sati, kao i ostalim novčanim primanjima zaposlenih.

Uvođenje praćenja medijalne plate u statistički sistem Federacije Bosne i Hercegovine predstavlja ključnu inicijativu koja može znatno unaprijediti analizu i razumijevanje ekonomske situacije u zemlji. Dok se većina analiza često oslanja na prosječnu platu kao mjeru ekonomskog stanja radnika, medijalna plata nudi dublji uvid i precizniju sliku stvarne ekonomske raspodjele.

U inicijativi upućenoj Vladi Federacije BiH, zastupnica Suada Halilović navela je i razloge zbog čega bi trebalo uvesti medijalnu platu u statistički sistem Federacije BiH:

1. Eliminacija uticaja ekstremno visokih i niskih primanja – Prosječna plata može biti značajno iskrivljena ukoliko postoje velike razlike između najviših i najnižih plata. Medijalna plata predstavlja tačnu srednju tačku u nizu primanja, eliminirajući tako ekstremne vrijednosti i pružajući realniju sliku o tome koliko većina stanovništva zapravo zarađuje.

2. Mjera socijalne pravde – Medijalna plata je bolji pokazatelj socijalne pravde jer se fokusira na primanja većine radnika. Ako je medijalna plata niska u odnosu na prosječnu platu, to može ukazivati na velike socijalne nejednakosti u društvu koje zahtijevaju pažnju i korektivne mjere.

3. Precizniji pokazatelj standarda života – Medijalna plata pruža precizniju sliku standarda života većine ljudi, dok prosječna plata može biti iskrivljena od strane nekoliko visoko plaćenih pozicija.

4. Planiranje socijalnih politika – Analiza medijalne plate omogućava donosiocima politika da bolje usmjere svoje napore prema potrebama većine stanovništva. Na primjer, mogu identificirati segmente društva koji su suočeni s niskim primanjima i razviti ciljane programe ili politike koje će poboljšati njihovu ekonomsku situaciju.

5. Transparentnost i odgovornost – Uvođenjem medijalne plate u statistički sistem, povećava se transparentnost u vezi s ekonomskim podacima, čime se olakšava praćenje promjena i procjena uspješnosti ekonomske politike. Također, to može povećati odgovornost vlasti u vezi s mjerama koje poduzimaju radi poboljšanja ekonomske dobrobiti stanovništva.

Na kraju je navela da uvođenje medijalne plate kao dodatnog indikatora u statistički sistem Federacije Bosne i Hercegovine može pružiti relevantniju i cjelovitiju sliku ekonomske situacije i omogućiti donosiocima politika da bolje planiraju, prate i usmjeravaju svoje napore prema potrebama većine građana. Ova inicijativa može doprinijeti boljem razumijevanju i rješavanju ekonomskih izazova s kojima se suočava zemlja, te unaprijediti socijalnu pravdu i standard života stanovništva.

Slični članci

Back to top button