BiH

Helez: Spriječiti dolazak Mađarske na čelo EUFOR-a u BiH

Ministar odbrane BiH Zukan Helez potvrdio je da je tačno da lobira da se broj pripadnika EUFOR-a poveća.

“Nađite mi političara koji za tri dana da razgovara sa tri ministra odbrane. Ministar Norveške, Hrvatske i sutra sa ministricom odbrane Austrije. Imat ću i sastanak s ministrima Njemačke i Turske. I nisu to slučajno te države. Norveška je kontakt ambasada s NATO, a i generalni sekretar je iz te države, u Austriju idem zbog produženja mandata Althea, problematično je ko će biti zapovjednik. Da pokušamo da produžimo mandat zapovjedniku koji je Austrijanac, zato što dolazi zapovjednik iz Mađarske. Nemamo ništa protiv Mađarske, ali s obzirom na Orbanove stavove i stavove oko BiH, moramo reagovati da pokušamo to spriječiti. Režim Orbana je sličan onome Dodika, Putina”, naveo je Helez za FTV.

Na pitanje ima li išta protiv da, ukoliko dođe do proširenja sastava EUFOR-a u BiH, dio jedinica čini vojska Hrvatske.

“To je definisano davno i ne bih ulazio u te zamke. Potpuno je nebitno. Imamo pripadnika toliko država, to je multietnički sastav. Nama je bitno da ovdje bude mir i da sačuvamo stabilnost. S obzirom na ovo što se dešavalo na Kosovo. Kurti je odigrao mudro. U jednom trenutku Kosovo je bilo u političkoj defanzivi. Ovim terorističkim činom, Srbija je podržala teroriste, cijela EU se okrenula protiv toga što je uradio Vučić”, izjavio je Helez, te naglasio da su to ljudi koji huškaju sirotinju, a svoju djecu sklone.

Dodao je i da Vučić već godinama plaši izjavama da je vojska Srbije u pripravnosti.

“Oni su nemoćni da bilo šta urade. Mi to sve pratimo. Nismo ni u kakvoj pripravnosti. Nama još uvijek niko ne prijeti. Sigurnosne provjere govore da nema nikakve opasnosti”, rekao je Helez.

vijesti.ba

Slični članci

Back to top button