HercegovinaMagazinTurizamVijesti

Rijeka Drežanka: Nestvarna ljepota prirode koja će vas ostaviti bez daha

Kanjon rijeke Drežanke ušuškao se između planinskih lanaca Čabulje, s južne strane, i Čvrsnice, sa sjeverne strane, i dio je nacionalnog parka Blidinje. Kanjon ima samo dva prirodna ulaza, pa probajte zamisliti kakvu egzotiku u sebi krije.

Sigurno ste mnogo puta prošli pored njega ni ne sluteći kakva se prirodna ljepota krije u njegovom prostranstvu. Nalazi se na pola puta između Jablanice i Mostara, gdje je skretanje prema selima Donja i Gornja Drežnica.

Ovo mjesto je geološki posebno jer otvara put kanjonu rijeke Drežanke koja se na skretanju za Drežnicu ulijeva u Neretvu.

One koji prvi put dođu, osim nestvarne ljepote rijeke i njenih planina, iznenadit će i veličina ovog prostora. Očekujete par sela i malu rijeku, a ugledat ćete veliki prostor koji možete danima istraživati i koji vas sigurno neće ostataviti ravnodušnim.

Kanjon rijeke Drežanke
Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba: Kanjon rijeke Drežanke

Tu je i penjalište koje postoji duže od 20 godina i danas broji više od 100 smjerova koji su raspoređeni u deset sektora različite orijentacije, što znači da su određeni sektori pogodni za penjanje u različita doba dana.

Drežnička stijena vrhunskog kvaliteta pruža zadovoljstvo u penjanju kako početnicima tako i iskusnim penjačima. Ocjene su u rasponu težine od 4 do 8, što znači – za svakog ponešto.

Neizostavno je spomenuti da se na penjalištu, tačnije na sektoru Kuk ciklama, nalazi nacionalni epigrafski spomenik – natpis vojvode Mastana Bubanjića uklesan u stijenu. Ovaj natpis okvirno datira iz 14. vijeka.

Kanjon rijeke Drežanke
Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba: Kanjon rijeke Drežanke

Negdje na pola puta između Donje i Gornje Drežnice mjesto je gdje se ponekad ukaže vodopad Veliki Movran, čija visina doseže 400 metara i jedan je od najvećih vodopada u Evropi. U dane kad Hercegovinom dominira lijepo vrijeme nećete ga vidjeti, jer se pojavljuje samo poslije velikih kiša.

Na rijeci Drežanki je mnogo kupališta, a posebno se ističe kupalište u Donjem selu kod brane koje raspolaže lijepom plažom, restoranom, parkiralištem za automobile, i s mnogo prostora za odmor i opuštanje u hladovini uz samu rijeku.

Kanjon rijeke Drežanke
Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba: Kanjon rijeke Drežanke

Sve od izvora do ušća rijeku Drežanku krase čarobne lagune tirkizne boje, vodopadi, nebesko plavetnilo, rijetko viđena čistoća vode, zelenilo te obilje pastrmke i drugih vrsta riba. Kanjon je idealan za vikend izlete, uživanje u netaknutoj prirodi, potragu za fotografskim kadrom koji niko ranije nije uhvatio ili samo šetnje u tišini.

Drežnica posjeduje i fantastične uslove za kampovanje. Prostrani glavni plac (gdje se nalazi sektor Kuk ciklama) i odlična zemlja kakvu šatori vole. Ako ste za još intimniju atmosferu, krenite u pravcu drugih sektora, te pređite cestu koja vodi u tunel. Tu se otvaraju nove travnate površine koje su također odlične za kampovanje i pružaju pogled ka stijenama s jedne strane, a s druge obroncima Čabulje.

RadioSarajevo.ba

Slični članci

Back to top button