BiHDruštvo

Je li izgledno uvećanje penzija u februaru

U Savezu penzionera Federacije BiH poduzimaju aktivnosti na tome da u vezi s redovnim usklađivanjem ili, prostije rečeno, uvećanjem penzija, koje bi ih trebalo, prema dosadašnjim pokazateljima, dočekati naredne godine, zatraže od vlasti da primijene recept koji je lani korišten, a to je tzv. akontativno usklađivanje.

Redovno usklađivanje

Kako nam je potvrđeno, akontativno usklađivanje tražit će od 5. februara. Podsjetimo, prema Zakonu o PIO, penzije se redovno usklađuju 15. aprila u godini.

Za konačno usklađivanje potrebni su podaci o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za prošlu godinu. Formula za izračun tačnog procenta uvećanja penzija je da 50 posto iznosa ta dva parametra u zbiru daju iznos usklađivanja. Uvećanje penzija po tom osnovu primjenjuje se retroaktivno od 1. januara.

Lista proizvoda

Međutim, u Savezu će, zbog činjenice da se indeks potrošačkih cijena izračunava na osnovu reprezentativne liste koju čini više od 600 proizvoda, a među kojima su i luksuzni, tražiti da se penzije usklađuju na osnovu indeksa kretanja hrane.

– Svjesni smo da to iziskuje izmjene Zakona, ali za to se moramo boriti, jer penzioneri većinu svojih primanja troše upravo na hranu – rečeno nam je iz Saveza.

BiH nema na spisku

Prema “Global Retirement Indexu” za proteklu godinu, najbolja zemlja za penzionere je Norveška, a slijede je Švicarska i Island. “Global Retirement Indeks” analizira primanja, zdravstvenu zaštitu, okoliš i općenito uvjete života penzionera te prema zaključcima rangira države.

Na popisu 44 zemlje BiH nema, a jedina iz bivše države, Slovenija smjestila se na visoko 21. mjesto. Tamošnji penzioneri žive bolje od onih u Francuskoj i Italiji.

Slični članci

Back to top button