BiHDruštvoPrivreda

Šatorović: Minimalna plata od 1. januara hiljadu, a možda i 1.100 KM

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine najavio je da će od 01. januara u Federaciji BiH biti minimalna plata 1.000 KM, a možda i 1.100 KM.

“Očekujemo da to u septembru bude finalizirano kroz Predstavnički dom Parlamenta FBiH i Dom naroda kako bi od 01.01.2024. Bosna i Hercegovina sa ubjedljivo posljednje pozicije po pitanju najniže plate u Evropi došla na neki nivo blizu Hrvatske, a dosta iznad Republike Srpske, Makedonije i zemalja u okruženju”, rekao je Šatorović za Buku.

Upozorava da su hiljade radnika i članova njihovih porodica danas gladne i da im je 1.000 KM ogroman iznos, ali i signal da ih se ipak cijeni i da nisu na margini društva.

– „1.000 KM je nasušna potreba. Sigurni smo da će parlamentarci pokazati spremnost da im pruže tu vrstu podrške i da već od narednog mjeseca imamo usvojen Zakon o minimalnoj plaći u iznosu od 1.000 KM. Sindikat podržava i smanjenje opterećenja na rad i očekuje da će se taj paket zajedno usvojiti na zasjedanju Parlamenta u septembru. Cijenimo svakog poslodavca koji svog radnika posmatra kao ljudsko biće, a ne kao sredstvo za stvaranje dodatnog profita. Takvi poslodavci su nam sve vrijeme i davali podršku – dodaje Šatorović.

Vjeruje da neće biti problema u provedbi zakona te da poslodavcima neće biti problem isplatiti minimalac od 1.000 KM.

sssbih.com

Slični članci

Back to top button